Profesyonel gazetecilerin tanıklığında medya-iktidar-demokrasi ilişkisi: 2002-2015
Media government democracy relationship in witnessing of professional journalists
  1. Tez No: 447644
  2. Yazar: NACİYE BERİL EKŞİOĞLU SARILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL GÜL BATUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Democracy, Rulership, Media, Censorship, Self-Censorship
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada çağdaş demokrasilerde basının“kamunun bilme hakkını”ne kadar yerine getirdiği; toplum üzerinde etkili olan kişi, kurum ve kuruluşları denetlemesi, halkı bilgilendirmesi, bunu yaparken de hesap sorulabilmesine katkıda bulunması gereken medyanın Türkiye'de 2002 sonrası şekillenen yeni yapısı ve gazetecilik pratiklerinin nasıl değiştiği incelenmiştir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır.“Demokrasi ve Medya Kavramlarının Tarihsel Süreçteki Değişim Evreleri”başlıklı birinci bölümde, medya ve demokrasi ilişkisi, basın özgürlüğünün sansür ve otosansür nedeniyle nasıl tehlike altına girdiği kuramsal temelde Marks, Althusser, Gramsci ve Habermas'ın düşünceleriyle ilişkilendirilerek anlatılmıştır.“Anayasal Düzende Medya-Demokrasi-İktidar İlişkisi”başlıklı ikinci bölümünde, Türk basın tarihinde medya-siyaset ilişkisi ve Anayasa'da basın özgürlüğü kavramları ortaya konmuştur. Çalışmanın“Profesyonel Gazetecilerin Tanıklığında Medya-İktidar İlişkisi (2002-2015)”başlıklı üçüncü bölümünde ise, söz konusu yıllar arasında Türkiye'de değişen ve dönüşen medya yapısı, 2002'den bugüne tek parti olarak iktidarını, oylarını artırarak koruyan hükümetin basınla sansür ve otosansür kavramları üzerinden hem siyasi hem ekonomik ilişkisi, medyanın geniş yelpazesindeki gazetecilerle yapılan derinlemesine mülakatlar ışığında irdelenmiştir. Anahtar Sözcükler: Demokrasi, İktidar, Medya, Sansür, Otosansür
Özet (Çeviri)
This research examines how the press in contemporary democracies has fulfilled the public's right to know; how it supervised persons that are effective on society, how it monitored institutions and organizations, informed public; and while doing so, how this concept of media in contemporary democracies-in which media is expected to carry out its functions to contribute to be able to ask accountability for- shaped into a new form in Turkey after 2002 general elections, and how journalism practices evolved. The research consists of three parts; the first part, named“Evolving Phases of Democracy and Media Concepts in Historical Process”, explains democracy and media relationship, how liberty of press is imperiled due to censorship and also self-censorship correlated opinions with Marx, Althusser, Habermas and Gramsci as a theoretical basis. Media and politics connection in history of Turkish press and freedom of press in constitution are presented in the second part, titled as“Media, Democracy and Government Relation in Constitutional Order”. The third part called“Media Government Relationship in Witnessing of Professional Journalists (2002- 2015)”scrutinizes constantly evolving and converting structure of media in Turkey and both economic and political of the government, who preserved while enhancing their political power as well as their vote ratio, with press in concepts of censorship and self-censorship via detailed interviews with journalists from wide range of media channels.