Son çeyrek yüzyılda (1983-2013) Çin-Afrika politikası
Last quarter century (1983-2013) China-Africa politics
  1. Tez No: 447643
  2. Yazar: FATMA YILMAZ SEKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ÇHC, Afrika, Çin-Afrika İlişkileri, Petrol, Hammadde
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çin Halk Cumhuriyeti ve Afrika arasında yaklaşık yarım asırdır süren ve son yıllarda iyice belirginleşen siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel ilişkiler günümüzde dünya kamuoyu tarafından önemle takip edilmektedir. Yüzyıllardır Afrika ülkelerini çeşitli vesilelerle sömüren ve bir rakip olarak Çin'in gelişmesini istemeyen Avrupa Devletleri ise Çin ve Afrika'nın bu yakınlaşmasını eleştirmektedir. Hazırlamış olduğum tezin amacı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile başlayan Çin-Afrika ilişkisine ışık tutmak, Çin'in gelişimine büyük katkı sağlayan Afrika'nın durumu ve Çin'in desteği ile sağlık başta olmak üzere birçok alanda yapılan yatırımlarla kendisine fayda sağlayan Afrika'nın güncel durumunu ele almak olmuştur. Bu kapsamda Çin ve Afrika'nın ekonomik ve siyasi alandaki tarihsel gelişimi ele alınmış, ayrıca Çin-Afrika ilişkilerinin farklı yönleri incelenmiş ve konu özelinde Çin-Sudan örneğinden bahsedilmiştir. Tez hazırlanırken normal şartlarda fazla bir kesimce haberdar olunmayan Çince kaynaklardan faydalanılarak Çin'in bu konuya olan yaklaşımının gün yüzüne çıkarılması amaçlanmıştır. Sonuç olarak birçok alanda Çin'in Afrika'ya, Afrika'nın da Çin'e olan ihtiyacı gözler önüne serilmiştir.
Özet (Çeviri)
The political military and cultural relationship between Peoples Republic of China and Africa, that has been going on for half a century and has surfaced in recent years is being seriously monitored by the world public opinion. Europian countries that have exploited Africa on may occasions and that have not wanted China as a competitorto progress, are criticizing the close relationship that has developed between China and Africa. Th eaim of by thesis is to shedlight on the relations between China and Africathat has started since the establishment of Peoples Republic of China. Also to address Africa's situation which has progressed witht help of China's many investments especially in the medicalfield. In this context, the historical progress of economic and political relations between China and Africa has been address edciting China-Sudan relations. This thesis has been prepared by the help of Chinese language sources that normally isn't well known by many circles. The aim has been to shedlight on China's approachto them atter. As abouth China and Africa's dependency forea chother in many ways has been brought to light.