Romantik ilişkide kendilik değerlendirmesi ile algılanan ebeveyn kabul-red düzeyi arasındaki ilişki ve kendini toparlama gücünün aracılık rolü
The relationship between parent acceptance rejection and self- assessment in romantic relationship: mediator role of self-resilience
  1. Tez No: 447662
  2. Yazar: ESRA İSLAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MELİS SERAY ÖZDEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Kabul Red Kuramı, Kendini Toparlama Gücü, Romantik İlişki, Parent Acceptance Rejection, Self-Resilience, Romantic Relationship
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın amacı, beliren yetişkinlik döneminde, romantik ilişkide kendilik değerlendirmesi ile algılanan ebeveyn kabul-red düzeyi arasındaki ilişkide kendini toparlama gücünün aracılık rolünü inceleyerek bu konuda yapılacak yeni çalışmalara yol göstermektir. Bu araştırmada yaşları 19 ile 27 arasında değişen 200 üniversite öğrencisi ile çalışılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgi Formu, Ebeveyn Kabul Red Kontrol Ölçeği Yetişkin Formu, Çok Boyutlu İlişki Ölçeği ve Kendini Toparlama Gücü Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde Frekans, Yüzde Dağılımı, Aritmetik Ortalama ve Standart Sapma Hesaplamaları ile Bağımsız Örneklem t Testi, Regresyon ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre anneden algılanan ebeveyn kabul red düzeyi ile romantik ilişkide kendilik değerlendirmesinin alt boyutlarından; romantik ilişki korkusu, romantik ilişkide kendine güven ve romantik ilişkide girişkenlik arasındaki ilişkide kendini toparlama gücünün aracılık rolü olduğu saptanmıştır. Ayrıca araştırma sonuçlarına göre babadan algılanan ebeveyn kabul red düzeyi ile romantik ilişkide kendilik değerlendirmesinin alt boyutlarından; romantik ilişki korkusu, romantik ilişkide kendine güven ve romantik ilişki doyumu arasındaki ilişkide kendini toparlama gücünün aracılık rolü olduğu saptanmıştır. Romantik ilişkide kendilik değerlendirmesi cinsiyete göre farklılaşmamaktadır. Bununla beraber ebeveyn kabul red düzeyleri arasında cinsiyete göre anlamlı düzeyde fark saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether or not there is a mediator role of self-resilience on the relationship of parent acceptance rejection with self- assessment in romantic relationship. The sample group of research consists of totally 200 university students living in İstanbul and Kocaeli, Turkey between ages of 19 and 27 who were selected with the random sampling method. For each person the Personal Information Form, Parental Acceptance-Rejection Questionnaire, The Resilience Scale and The Multidimensional Relationship Questionnaire were applied. For analyzing the data Independent Samples t Test, Correlation Analysis, Regression Analysis were used At the end of the research, there is a meaningful mediator role of self resilience on the relationship of mother acceptance rejection with self esteem, initiative,fear of relations in relationship. There is a meaningful mediator role of self resilience on the relationship of father acceptance rejection with self esteem, relationship satisfaction and ,fear of relations in relationship.