İnsan haklarıyla ilgisi bakımından uluslararası ilişkilerde yaygın devlet anlayışı
The prevailing conception of the state in international affairs with respect to human rights
  1. Tez No: 447663
  2. Yazar: ELİF DİLAN KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ İYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, insan hakları, uluslararası ilişkiler, devlet, Human being, human rigths, international affairs, state
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Uluslararası ilişkiler terimi iki anlama sahiptir. Bunlardan biri bir disiplin anlamına gelmekte diğeri bir ilişki türü anlamına gelmektedir. Bir disiplin olarak uluslararası ilişkiler bu ilişki türünü incelemektedir. Uluslararası ilişkiler alanında, devlet kendi başına bir varlık ve aktör olarak kabul edilmektedir. Bu alandaki insan hakları çalışmaları kendi başına varlık olarak devlet kavrayışı çerçevesinde şekillenmektedir. Fakat felsefi temelli insan hakları kavrayışında devlet, insanlar tarafından kurulan bir kurumdur ve bir insan fenomenidir. Ne var ki uluslararası ilişkiler çerçevesindeki insan hakları çalışmaların ve uygulamaların, kendi başına varlık olarak devlet kavrayışına dayandığı görülmektedir. Oysa insan hakları çalışmaları ve uygulamalarında devlet, bir kurum ve insan fenomeni olarak ele alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
The term 'international affairs' has two meanings. One of them denotes a discipline and the other one denotes a kind of relationship. International affairs as a discipline inquires into this kind of relationship. In the area of international affairs, the state is assumed to be a being in itself and an actor. Studies on human rights in this area are developed in the framework of this conception of the state as a being in itself. But, from the viewpoint of the philosophical concept of human rights the state is an institution established by human beings and a human being phenomenon. However, it is observed that the studies on, and the applications of, human rights in the framework of international affairs are based on the conseption of the state as a being in itself. In fact, in such studies and applications the state should be considered as a human institution and a human phenomenon.