Türk siyasetinde politik dil kullanımı: Recep Tayyip Erdoğan'ın miting konuşmalarının söylem dilinin içerik analiziyle incelenmesi
Political language use in Turkish politics: A content analysis of the Recep Tayyip Erdogan said the rally speech language
- Tez No: 447672
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL BATUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İçerik Analizi, Politik Dil, Recep Tayyip Erdoğan, Söylem ve Siyasal Söylem, Discourse, Political Discourse, Content Analysis, Political Speech and Recep Tayyip Erdoğan
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Söylem, terim olarak yüzyıla yaklaşan bir süredir dilimizde olup, toplumun bütün kesimlerince başvurulup ve kullanılmaktadır. Yaşadığımız çağ, bir söylem çağı olup artık dünyadaki genel geçer bilimlerin hepsi söylemin kavramının tesiri altındadır. Artık mutlak gerçeklik yoktur, mutlak söylemler vardır. Söylem analizi konuşma ve metinler aracılığıyla oluşan anlam ürünleri ile ilgilenen geniş kapsamlı sosyal ve kültürel araştırmalar içinde kullanılan bir araştırma yöntemidir. Söylem analizi dilin kullanım biçimini ve işlevlerini inceler. Kelimeler, cümleler ve diğer metinsel ifadeler, arka plan bilgisine dayanılarak çıkarımda bulunulabilecek içerikleri ya da iddiaları, ima yoluyla ortaya koyabilme özelliğindeki söylem ve iletişim, önemli ideolojik boyutlara sahiptir Ak Parti'nin kurucusu ve Türkiye Cumhuriyetinin 12.Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan, Türk siyasal tarihinde, siyasette kesintisiz en çok seçim kazanan ve kuşkusuz en çok tartışılan liderlerinden birisidir. Bu nedenle Erdoğan'ın, Türk Siyasetindeki başarısı incelenmeye değer bulunmuştur. Böylelikle Erdoğan'ın hayatı, siyasi gelişim süreci, siyasi kişiliğinde etkili olan faktörler dikkate alınarak seçimlerde kullandığı“Politik dil”söylem tarzı ve söylem dili, içerik analizi yöntemiyle incelenecektir. Bu doktora çalışmasında Erdoğan'ın 3 Kasım 2002 seçimlerinden başlayarak, 2007 ve 2011 genel seçimlerindeki miting konuşmalarından hareketle, kullandığı politik dilin özelliklerini tespit edebilmek için söylem ve içerik analizi yöntemi kullanılacaktır. Bunun için Erdoğan'ın seçim dönemlerindeki miting konuşma metinleri; doğal dil kullanımı, retorik unsurları ve ele aldığı gündem konuları açısından incelenecektir. Bulgular tablolar halinde düzenlenecek ve karşılaştırma yapılarak değerlendirilecektir. Ortaya çıkan siyasal söylem analizi ile“Türk Politik Dilinin”değişim ve dönüşümleri belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
The term of discourse that emerged with the studies conducted in western World in the beginning of 20th century and became dominant in its own field in 21th century has been referred and used as a term by all fractions of the society for nearly a century. The current age is a discourse period and all the universal sciences are under the effect of discourse. There isn't an absloute reality any longer but absolute discourse. Discourse analysis is a research method that is interested in meaning products occured through speech and texts and used wide- ranging social and cultural research. Content analysis examines the usage style of the language and its functions. Discourse and communication that have the speciality to reveal words, sentences, other contextual statements by the way of implication have significant ideological dimensions. Recep Tayyip Erdoğan, the founder of Justice and Development Party and the predisent of Republic of Turkey is one of the political leaders who continuously wins elections and who is undoubtedly at issue during Turkish political history. His success is worth being examined in Turkish Politics. The speech and discourse style used by Erdoğan during the elections will be analysed through discourse analysis method by considering his life, political development process and factors influencing his political personality. In this study, discourse analysis method will be used with the aim of determining the features of political discourse with reference to Erdoğan's meeting speech from 3rd November 2002 elections to 2007 and 2011 general elections. For this speech texts will be examined in terms of natural speech usage, its rhetoric elements and discussed agenda topics. Findings will be ordered by tables and evaluated by comparison. Especially, Erdoğan's usage style of the pronouns“I”and“we”, the style of approaching agenda topics and his methods used for persuasion will be used as analysis tools. With the emergent political discourse analysis change and transformation of“Turkish Political Discourse”will be determined.