Özcan Karabulut'un hayatı, edebî kişiliği ve eserleri
Özcan Karabulut's life, literary personality and works
- Tez No: 906786
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL ÖZTOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özcan Karabulut, Öykü, Roman, Hüzünle Bazı Günler, Özcan Karabulut, Short Story, Novel, Some Days with Sadness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Çağdaş Türk edebiyatçıları arasında yer alan Özcan Karabulut, romanıyla ve özellikle yazdığı öykü kitaplarıyla edebiyatımızda yer alan sanatçılardandır. Yazmış olduğu eserlerinde Türk siyasetinin ve dönemin getirilerinin bireyler üzerindeki izlerini görmek mümkündür. Yazar yaşadığı toplumun hem politik hem de bireysel meselelerine kayıtsız kalmaz, bunları eserlerine yansıtır.“Özcan Karabulut'un Hayatı, Edebî Kişiliği ve Eserleri”başlıklı çalışmamızın amacı yazarın Türk edebiyatındaki yeri, sanat anlayışı ve Türk öykücülüğüne katkılarının ortaya konulmasıdır. Çalışmamız giriş ve sonuç bölümü dışında üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında Türk siyasetinin 1950'lerden itibaren günümüze kadar gelişen süreci ve bu sürecin edebiyattaki etkisi üzerinde durulmakta, ardından yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri üzerine bilgiler ikinci bölümde ifade edilmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise eserlerdeki yapı incelenmiştir. Bu bölümde yazarın çatışmaları, şahıs kadrosunu, mekânı, zamanı ele alışı ve eserlerde kullandığı bakış açıları, anlatım teknikleri ve dil ve üslubu üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde ise temalar incelenmiştir. Elde edilen bilgiler, sonuç bölümünde değerlendirilmiştir. Özcan Karabulut'un bu zamana kadar 48 öyküsü ve 1 romanı yayımlanmıştır. Söz konusu eserler incelendiğinde, yazarın toplumsal meselelerde özellikle siyaset ve çocuk işçiler üzerine durduğu görülmektedir. Eserlerde 1980 döneminin etkisi yoğun şekilde hissedilmektedir. Toplumsal sıkıntıların bireyin üzerindeki yansımaları da bu doğrultuda aktarılmaktadır. Üzerinde en çok durulan temalardan biri de cinselliktir. Yazar, 1980 sonrasının bir patlaması olarak görülen bu başlığı eserlerinde aşk ve kadınla iç içe bir şekilde ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
Özcan Karabulut, who is one of the contemporary Turkish literati, is one of the artists who are included in our literature with her novel and especially with the Decals she wrote. It is possible to see the traces of Turkish politics and the returns of the period on individuals in the works he has written. The author was not indifferent to both the political and individual issues of the society in which he lived, he reflected them in his works. The aim of our study titled“Ozcan Karabulut's Life, Literary Personality and Works”is to reveal the author's place in Turkish literature, his understanding of art and his contributions to Turkish storytelling. Our study consists of three parts apart from the introduction and conclusion sections. In the introduction, the process of Turkish politics that has developed since the 1950s to the present day and the impact of the process on literature are emphasized, then information on the author's life, literary personality and works is discussed in the second part. In the third part of the study, the structure in the works is focused on. In this section, the author's conflicts, personal staff, space, time, handling and perspectives used in the works, expression techniques and language and style are focused on. In the fourth section, the themes are examined. The information obtained is evaluated in the conclusion section Özcan Karabulut has published 48 stories and 1 novel so far. When the works in question are examined, it is seen that the author focuses on social issues, especially politics and child workers. The influence of the 1980s period is felt intensely in the works. The reflections of social difficulties on the individual are also conveyed in this direction. One of the most focused themes is sexuality. The author has expressed this title, which is seen as an explosion of the post-1980s, in a way intertwined with love and women in his works.