Türkiye'deki bölgesel kalkınma politikalarına eleştirel bir yaklaşım: Tunceli örneği
A critical approach to regional development policies in Turkey: Tunceli case
- Tez No: 447683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK TEMİZ DİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel kalkınma, bölgesel farklılık, kalkınma politikaları, Tunceli, Regional development, regional differences, development politics, Tunceli
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bölgesel kalkınma politikaları az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla tartışma konusu olan bir kavramdır. Bölgesel kalkınma kavramı ve tanımı ile ilgili terminolojide de farklılıklar olduğu görülmektedir. Bölgesel farklılıklar ise bölge için en ideal bölgesel kalkınma politikalarını belirlemek için dikkatle incelenmesi gereken faktörlerden biridir. Sosyal ve kültürel faktörlerin önemi de son dönem bölgesel kalkınma politikalarının belirlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Mevcut çalışma, Tunceli ili için oluşturulan kalkınma planlarının sürdürülebilirliği, merkezi idarenin sosyal ve iktisadi yaklaşımlarının yerel halk tarafından algısı ve yerel yönetimlerin kalkınmadaki etkinliğini ele almaktır.
Özet (Çeviri)
As the national borders disappear with globalization, growth and planned development became prominent. According to the changes of the concept of region updates, regional development plans also change. With the regional development provided, studies that contributed to eliminate inter-regional differences in terms of development also developed. Regional development should be conducted due to right and feasible politics. Regional development as a new solution can result in negative impacts. This instability process, economic inequality of opportunity can reflect in social and cultural areas negatively. Present study investigates the sustainability of regional development plans of Tunceli region, social and economic approaches of central administration, the reception of local residents and the efficiency of local administrations in the development plans.