Türkiye-Avrupa Birliği dış ticareti ve geleceği
  1. Tez No: 447686
  2. Yazar: KÜBRA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT VANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Dış Ticaret, European Union, Foreign Trade
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Avrupa Birliği; bütünleşme hareketlerinden nitelik itibariyle ayrılmakta olup; bünyesindeki devletlerin varlıklarına saygı göstermekle birlikte, üye devletler yetki-lerinin bir kısmını bu kuruma devretmeleri sonucunda uluslar üstü bir niteliğe sahip olmakla, diğer birliklerden de farklı olmasını sağlamaktadır. Belirlenen ortak eko-nomik ve siyasal politikaların bütün üyeler tarafından benimsenerek, kısmen ülke sınırlarının kaldırılmış olması, büyük oranda ortak para birimine geçişin sağlanması ile Avrupa Birliği bir nevi birleşik devletler statüsü kazanmış konumdadır. Türkiye ekonomisi son yıllarda hacim olarak genişlemekle birlikte; dış ticare-te konu olan ürün çeşitliliği bakımından da oldukça gelişmiş bulunmaktadır. Yabancı yatırımların artmasıyla ekonominin kesimlerinde kurumsal yapıların oluşturulması; özel sektördeki işletmelerin rekabet gücü kazanması ile birlikte Türkiye ekonomisi-nin gelişmesinde Avrupa Birliği ile bütünleşme süreci ve bu çerçevede 1996 yılından beri uygulanmakta olan Gümrük Birliği anlaşmasının önemli rolleri olmuştur. Türkiye'nin ihracatı; bölgesel anlamda Avrupa Birliği'ne bağımlılığını koru-maktadır. İhracatın Avrupa Birliği ülkeleri ile birlikte Avrupa Birliği dışındaki ülke-lere de yönlendirilmesi faydalı olması açısından; tek pazara bağımlılık azaltılarak pazar çeşitlemesi sağlanabilmelidir. Türkiye'nin dünya ticareti içerisindeki büyüyen payını artırabilmesi için; dünya ticaretinde egemen olan bölgesel yoğunlaşmayı özel-likle göz önüne alarak, yakın bölgesi ile ticari ilişkilerini de geliştirmesi zorunludur.
Özet (Çeviri)
In its nature European Union is separated from other integrated organizations. With respect to members being autonomous, it requires member states to transfer their certain authorities to the Union and as a result they form an international juris-diction above the states. With the common economic & political goals are adopted, borders largely removed and transitioning to a single currency, European Union ga-ins a status quite similar to United States. In recent years addition to Turkey's expanding economy, the variety of the products subject to foreign trade has been growing as well. This growth started with the Customs Union took place in 1996. It helped foreign investments to increase, better institutional structures to be established; and helped private sector to gain stronger competitive advantage. Turkey's export remains dependent on European Union. In order to reduce this dependency, grow its share in global market, Turkey needs to diversify its mar-ket, consider the dominant regional concentration and develop commercial relations-hips with the region.