Çivril Ovası ve yakın çevresinde arazi kullanımı
Land use of Çivril Plain and it's surrounding area
- Tez No: 447706
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Çivril Ovası, arazi kullanımı, kontrollü sınıflandırma, Çivril Plain, land use, supervised classification
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 404
Özet
Ülkemizde bulunan verimli ovalardan biri olan Çivril Ovası, Ege Bölgesi İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer almaktadır. Çivril Ovası'nda ülkemizin önemli sulak alanlarından biri olan Işıklı Gölü ve Gökgöl bulunmaktadır. Işıklı Gölü ve Gökgöl RAMSAR Sözleşmesine göre A Grubu sulak alan kategorisindedir. Çivril Ovası ve çevresinin arazi kullanımının zamana bağlı değişiminin tespit edilebilmesi amacıyla 1987-1995-2013 yılı LandSAT 5 TM+ ve LandSAT 7 ETM+ uydu görüntüleri temin edilmiş ENVİ 5.2 programı ile bu görüntüler analiz edilerek kontrollü sınıflandırma yapılmış ve arazi kullanım haritaları oluşturulmuştur. Bu verilere göre; sulu tarım arazilerinin genişlediği, kuru tarım arazilerinin ve mera alanlarının daraldığı, orman alanlarında önemli bir değişimin görülmediği, Işıklı Gölü ve Gökgöl'de sucul bitkiler alanının yıldan yıla genişlediği ve su yüzeyinin daraldığı tespit edilmiştir. Arazi kullanımının kontrollü olarak gerçekleştirilebilmesi ve mera alanlarının düzensiz otlatma ile yok edilmesinin önüne geçilebilmesi ve sulak alanın korunabilmesi için halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda yapılacak çalışmalar ekosistemin sürdürülebilirliği için büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Çivril Plain, one of the fertile plain in Turkey, is located in Western Anatolia Aegean Region Central Department. Işıklı Lake and Gökgöl Lake are located in Çivril Plain which are the important wetlands in Turkey. Işıklı Lake is in A group wetlands according to the RAMSAR Convention. Geographic Information Systems and remote sensing were used for the determination of the time dependent of the physical geography of the study area and land use. Çivril Plain and it's surrounding area in the years 1987-1995-2013 in order to calculate the time-dependent change of land use Landsat 5 TM+ and LandSAT 7 ETM+ satellite images were obtained, these images analyzed with the ENVİ 5.2 program and supervised classification maps were made. According to these data, the expansion of irrigated agricultural land, shrinking of dry farmland and pastures were determined not seen a significant change in forest area. It is determined that the field of aquatic plants were expand year to year and collapsed of the surface water. People need to be aware of for to achieve the controlled use of the land and to prevent the destruction of the irregular grazing pastures and to protect wetlands. Work to be done in this regard is of great importance for the sustainability of ecosystems.