Ticaret ve yolsuzluğun çevre üzerine etkisi: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler üzerine bir panel veri analizi
The effect of trade and corruption on environment: A panel data analysis on developed and developing countries
- Tez No: 447713
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AYDOĞUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Ticaret, Yolsuzluk, Çevresel Kuznet Eğrisi, Panel Veri, Environment, Trade, Corruption, Environmental Kuznet's Curve, Panel Data Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Uluslararası ticaretin 80'li yıllarda hız kazanması ile birlikte dünya genelinde iktisadi faaliyetlerde ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Artan iktisadi faaliyetlerin çevresel etkileri 90'lı yıllarda tehlikeli boyutlara ulaşınca bilim dünyası ticaret ve çevre ilişkisini mercek altına almaya başlamıştır. Yolsuzluk büyüme ilişkisi uzunca süredir incelenen bir konudur. Bunun yanı sıra 2000'li yıllardan sonra yolsuzluğun çevre yasalarındaki etkileri dikkate alınarak yolsuzluk ve çevre ilişkisi araştırma konuları arasında yer edinmeye başlamıştır. Ticaret ve yolsuzluk ilişkisini inceleyen çok sayıda çalışma mevcuttur. Fakat literatürde çevre, ticaret ve yolsuzluk ilişkisini inceleyen az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu tezin amacı çevre, ticaret ve yolsuzluk ilişkisini 75 ülkenin 2002-2012 dönemine ait verileriyle panel veri yöntemi kullanarak incelemektir. Çalışmada ülkeler Gelişmiş Ülkeler ve Gelişmekte Olan Ülkeler olarak iki gruba ayrılmıştır. Çalışmanın sonuçları ticaretin çevresel kaliteyi arttırdığını ispatlarken; yolsuzluğun büyümeyi baskılamak kaydıyla çevresel kaliteyi arttırdığı sonucu yeterince sağlam olmayan kanıtlara dayanmaktadır. Büyüme neticesinde gerçekleşen kişi başı gelir artışının Çevresel Kuznet Eğrisi yaklaşımı doğrultusunda tüm ülke gruplarında çevresel kalite talebini arttırdığı kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the increasing volume of international trade in 80's, the economic activities boomed in the world. As the environmental effects of boomed economic activities reached critical threshold level in 90's, the economists has started to examine trade and environment relation. Also the relationship between growth and corruption is an issue that has been examined for many years. From the early 2000's the corruption and environment relation has been examined by considering regulative effects of corruption on environmental issues. The relationship between trade and corruption is also another issue that has been examined since many decades. However in the literature there are a few studies that examine trade, corruption and environment relation. The aim of this study is to examine the relationship between trade, corruption and environment in 75 countries for the period between 2002 and 2012 by using panel data analysis. In this analysis the countries are classified in two groups as Developed and Developing Countries. According to the result of the empirical examinations it is robustly proven that trade increases the environmental quality while there is weak evidence that corruption increases environmental quality through depressing economic growth. Within the scope of Environmental Kuznet's Curve approach, it is proven that in line with the increasing per capita income the environmental quality demand also increases for all country groups.