Doğrudan yabancı yatırımların Ortadoğu-Kuzey Afrika ülkeleri (MENA) üzerine etkileri: Ampirik çalışma
The effect of the foreign direct investment on Middle East and North African countries (MENA): An emprical study
- Tez No: 447714
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. EMRE GÖRGÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Massetme Kapasitesi, MENA ülkeleri, ekonomik büyüme, OLS yöntemi, Foreign Direct Investment, Absorptive Capacity, MENA countries, economic development, OLS method
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezin amacı Doğrudan Yabancı Yatırımların Ortadoğu-Kuzey Afrika Ülkeleri (MENA) Üzerine Etkisini; 1995–2014 yılları arasında zaman seri analizi ve OLS yöntemi ile incelemektir. Tezin birinci bölümünde Doğrudan Yabancı Yatırımların tanımları, tarihçesi, önemi ve massetme kapasitesinin tanımı, büyüme üzerine etkisi incelenirken ikinci bölümde MENA ülkelerinin ekonomik-sosyal yapıları ve DYY'lerin ekonomik büyüme üzerine etkilerine yer verilmiş olup, üçüncü bölümde de literatür taraması incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise MENA ülkeleri için tek tek zaman serileri oluşturularak OLS yöntemi ile ampirik çalışma yapılmıştır. Analiz sonuçlarında MENA ülkeleri belirli bir massetme kapasitesine sahip ise DYY'ler ekonomik büyüme üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Massetme kapasitesine sahip olmayan ülkelerde DYY'ler ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etkiye sahip olduğu sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyse the effect of the effect of the foreign investment on Middle East and North African countries (MENA) between 1995-2014 by time series analysis and OLS method. In first chapter of the thesis, history, importance and the definitions of foreign direct investment have been mentioned. In the second chapter, the definition of absorptive capacity and its effects on development have been dwelled on, and in the third chapter, the economic and social structures of MENA countries and the effect of FDY on the economic development have been mentioned. In the fourth chapter, literature has been reviewed. In the fifth chapter, an empirical study has been used with OLS method by creating time-series for each MENA countries. If the MENA countries have the capacity to absorb certain FDI's has a positive effect on economic growth. In countries that do not have the capacity to absorb FDI it has reached the conclusion that they have a negative effect on economic growth.