Kütahya Belediyesi Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi Osmanlıca yazılmış müzik kaynakları bibliyografyası
Bibliography of Ottoman Turkish written music sources in Kütahya Municipality Mustafa Hakkı Yeşi̇l Library
- Tez No: 447721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Osmanlı Kaynakları, Bibliyografya, Music, Ottoman Sources, Bibliography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 401
Özet
Araştırma, Türkiye Cumhuriyeti'nde genel anlamda müzik bibliyografyasını içeren eserlerin son derece kısıtlı olması ve özünde Mustafa Hakkı Yeşil Kütüphanesi'nde bu türden bir çalışmanın yapılmaması nedeni ile özgün bir nitelik taşımaktadır. Bu çalışma; Türk Kültürünün tanıtımı, yayılması ve öğretilmesine ciddi oranlarda hizmet edecektir. Araştırmacıların geçmişe yönelik müzik eseri arayışlarına kesin bir kaynak niteliği taşımaktadır. Çalışmada, müzik konulu Osmanlıca yazılmış bibliyografik çalışmaların azlığı nedeni ile basılı Osmanlıca eserlerinin gün yüzüne çıkarılması ve konuya ilgili araştırmacılarla paylaşılması amaçlanmaktadır.Çalışmanın; alana özgü katkı sağlayıcı, durum tespit edici ve önermeler içeren özellikleri ile önemli olduğu düşünülmektedir. Özellikle tarihsel müzikoloji çalışanları ve Osmanlı Türkçesi'ne vakıf olmayan araştırmacılar için çalışmanın önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is unique for the reasons that sources that contain music bibliography in Turkish Republic are extremely limited and there hasn't been a similar study conducted at Mustafa Hakkı Yeşil Library. This study will serve greatly to the promotion, expansion and teaching of Turkish culture. It has the qualification of being a precise source for retrospective music work searches of researchers. In the study, it is aimed to bring the works in Ottoman Turkish to light and share them with researchers because of the limited number of bibliographic studies about music written in Ottoman Turkish. This study is considered to be important for being domain-specific contributive and situation determiner, and also for having characteristics that involve resolutions. The study's importance emerges by itself especially for historical musicology workers and researchers that don't have a grasp of Ottoman Turkish.