Burdur ili Çeltikçi ilçesi halk kültüründe müzik unsurları
Musical elements of folk culture in Çeltikci district, Burdur
- Tez No: 447723
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERVET YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Burdur, Çeltikçi, Halk Kültürü, Türk Halk Müziği, Burdur, Çeltikçi, Folk Culture, Turkish Folk Music
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tez çalışması, Burdur ili Çeltikçi ilçesinde yapılan başlıca müzik uygulamalarını ve bu kültüre ait yerel kavramları ve olguları içermektedir. İlçe merkezinde belirlenen sözel ezgilerin zenginliği ve çeşitliliği, önceki yıllarda da bu alanla ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmamış olması bu yönde bir araştırmanın yapılmasına ortam hazırlamıştır. Yörede tespit edilen müzik unsurları derleme yöntem ve tekniklerine uygun olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamında Çeltikçi ilçesi halk kültürü hakkında öncelikle mevcut yazılı kaynaklar tespit edilmiştir. Daha sonra alanda yapılan görsel-işitsel materyaller toplanarak sözel ezgilerin edebi ve müzikal açıdan değerlendirilmesine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Tez planı kapsamında yöre kültürü ve tarihçesi hakkında da elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Bu kapsamda alanda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda elde edilen halk müziği örnekleri notalı ve yazılı metinler halinde belgelendirilmiştir. Ayrıca bu örnekler istatiksel olarak da değerlendirilmiş, yapılan grafik ve tablolarla genel tespitlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis study includes major music practices, local concepts and facts of the culture in Çeltikçi District, Burdur. Richness and variety of verbal melodies, which are defined in the center of the district besides the lack of studies on the field, paved the way for the study. Musical elements, which are found in the district, are defined according to compilation methods and techniques. Firstly, existing written records on folk culture of Çeltikçi District were defined as part of the study. Afterwards, information on literal and musical assessment of verbal melodies are also included in the study by compiling visual-audial materials that are practiced in the field. Data on folk culture and history are also studied in the thesis study. Folk music samples, which are held as a result of studies on the field, were documented in musical notes and written documents. The samples were also statistically evaluated and general determinations were included with graphics and tables.