İkinci Dünya Savaşı yıllarında Türkiye'de ekonomik sıkıntıların sosyal hayata etkileri (1939-1945)
Second World War years social effects of economic troubles in Turkey (1939-1945)
  1. Tez No: 447724
  2. Yazar: CEREN UTKUGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞABAN ORTAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Dünya Savaşı, Savaş Ekonomisi, Türkiye, Sosyal Yardım, The Second World War, The War Economy, Turkey, Social Assistance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 513
Özet
100 milyondan fazla askeri personelin dahil olduğu İkinci Dünya Savaşı dünya tarihindeki en büyük savaş olmuştur. Türkiye'nin savaşa girmeme eğilimi sebebiyle türlü politika değişikliklerine gidilmiştir. Israrla savaş dışı kalma kararlılığı sürdürülmüş ise de ülkede savaşın sosyo ekonomik etkileri görülmüştür. Bu çalışmada İkinci Dünya Savaşı'nın ekonomik ve sosyal etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ülkede ordunun silah altında tutulması ve dış ticaretin zarar görmesi nedeniyle yokluk ve pahalılık yaşanmıştır. Bu durum ise savaş ekonomisi uygulamalarına yol açmıştır. Yaşanan ekonomik kıtlıklar yetersiz beslenmeden kaynaklanan salgın hastalıkların yaygınlaşmasına neden olmuştur. Halkın ekonomik sıkıntılarının hafifletilmesine yönelik tedbirler alınmış, genel sağlığın korunması için bulaşıcı hastalıklarla mücadele edilmiştir.
Özet (Çeviri)
More than 100 million military personnel involved in the Second World War has been the biggest battle in World History. The tendency of Turkey to enter the war not because of any policy changes there have been. Persistently staying out of the war was carried out for the determination of the country of the war in the socio-economic effects has been shown to have. In this study, to reveal the economic and social effects of the Second World War were studied. To be kept under the guns of the army and the country's foreign trade has experienced damage due to high costs of living and lack of. The war economy has led to this practices. Economic shortages caused by malnutrition has led to the spread of epidemic diseases. The People's economic woes and the general easing measures were taken for the protection of health has been the fight against infectious diseases.