Yerli halkın turizmin gelişimine yönelik algısı ve desteği: Afyonkarahisar örneği
The perception and support of the local people for the development of tourism: The case of Afyonkarahisar
- Tez No: 447731
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABRİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Yerli Halk, Turizmin Gelişimi, Algı, Destek, Afyonkarahisar, Local People, Tourism Development, Perception, Support, Afyonkarahisar
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Turizm, her geçen gün gelişen ve daha çok önem kazanan bir sektör haline gelmiştir. Turizmin gelişmesi, bir yöredeki ekonomik kalkınmayı ve destinasyonların gelişmesini doğrudan olumlu yönde etkileyen bir olgu niteliğindedir. Ekonomik anlamda gelişmenin yanı sıra, sosyo-kültürel ve çevresel kalkınmayı da beraberinde getiren bu sektörün gelişimi, en başta bölgede yaşayan halkı etkilemektedir. Bu etkiler genel anlamda pozitif olmakla birlikte, söz konusu gelişimin birtakım negatif etkileri de olabilmektedir. Turizm sektörünün gelişiminde başarılı ve sürdürülebilir bir ivme yakalamak için, bölge turizminin mevcut durumundan en fazla etkilenen kesim olan bölge halkının bu yöndeki algısının belirlenmesi gerekmektedir. Yerli halkın turizmin gelişimi ile ilgili olumlu ya da olumsuz algısı, sektörün gelişimine verdiği desteğin belirleyicisi durumundadır. Bu doğrultuda, bu çalışmanın sonuçları, turizme yönelik verilen desteğin artırılması açısından, yerli halkın turizmin gelişimi ile ilgili olumsuz algılarının minimize edilmesinde faydalı olabilir. Bu kapsamda araştırmanın amacı, Afyonkarahisar'daki yerli halkın turizm gelişimine yönelik algı ve desteğinin ne yönde olduğunun ortaya konulmasıdır. Belirlenen amaç doğrultusunda, Şubat-Mart-Nisan 2016 döneminde, Afyonkarahisar'da ikamet eden 810 katılımcı üzerinde anket uygulanarak veriler analiz edilmiştir. Araştırmada tanımlayıcı verilerin analizinde; yüzde, frekans, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri, ilişki ölçüm testlerinde; korelasyon ve regresyon analizleri, değişkenler arası farklılıkların belirlenmesinde ise t testi ve tek yönlü varyans (Anova) analizinden yararlanılmıştır. Yapılan analizlerin sonucuna göre Afyonkarahisar'daki yerli halkın turizmin gelişimine yönelik algı ve desteği genel olarak olumlu yöndedir. Analizlerde ayrıca, genel olarak katılımcıların turizmin gelişimine yönelik pozitif algılarının, turizmin gelişimine yönelik verdikleri desteği pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism, has been a developing sector, getting more important day by day. The improvement of tourism is a factor directly and positively effecting the economic development of destinations. The development of tourism sector, carrying improvements in socio-cultural and environmental dimensions primarily effect the people living at the location. Generally, these effects are positive, but sometimes there may be some negative effects occuring. To capture a successful and sustainable acceleration of tourism, the related perceptions of the people living at the location should be defined, as they are the most affected partners. The positive or negative perceptions of the local people can be evaluated as the indicator of their support for the improvement of the sector. In this context, the results of this study would be useful for minimalizing the negative perceptions of the local people to capture an increase in the support of local people for the development of tourism. For this context, the aim of this study is to define the direction of perceptions and support of local people for tourism development in Afyonkarahisar. For this aim, a survey was performed among 810 attendants and data was collected in the period between February and April 2016 and analysed finally. For the analysis of descriptive data, percentage – frequency, arithmetic mean and standard deviation values were calculated; for the measurement of relationships, correlation and regression analysis were performed; for the definition of the differences between the variables t-tests and Anova were applied. In conclusion, positive perceptions and support of the local people in Afyonkarahisar for the development of tourism were achieved. Additionally, the result as“the positive perceptions of the attendants effect their support for the tourism development in a positive way”was achieved.