Medeniyet perspektifinde şehir ve kentsel dönüşüm
City and urban transformation in the perspective of the civilization
  1. Tez No: 447764
  2. Yazar: REYHAN DOĞAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA MUSTAFA KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Civilization, City, Architecture, Urban Transformation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Şehir kuramayan bir toplumun medeniyet kurması düşünülemez. Çünkü şehir, medeniyetin pilot uygulamasıdır. Şehir inşa etmek medeniyetin ön ayağını hazır etmek demektir. Şöyle diyebiliz ki şehir, medeniyetin bir bölümüdür. Bu bölümlerin tamamı medeniyeti meydana getirir. Bu nedenle medeniyet kurma düşüncesinden önce şehir düşüncesi oluşturmak gerekiyor, şehir konusunda düşncesi olmayanın medeniyet hakkında herhangi bir fikri bildirmesi yersizdir. Bu çalışmada, medeniyet, şehir ve kentsel dönüşüm konularındaki düşünce ve değerlendirmeler araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle şehir kavramının açıklaması yapılmıştır. Bu kapsamda şehrin tanımlamaları, tarihçesi, oluşum süreçleri, ekonomisi, özellikleri ve yönetim biçimleri üzerinde durulmuştur. Çalışmada daha sonra şehir ve kültür ilişkisi değerlendirilmiştir. Bu bağlamda şehir ve kültürel hayatın incelenmesi, şehirlerin var olmasında insanın etkisi, şehrin sosyal çevresi medeniyet perspektifinde değerlendirilmiştir. Çalışmada, medeniyet kavramı ile ilgisi bakımından ayrı bir bölüm halinde mimari ele alınmıştır. Bu kapsamda şehirlerin yaşanılır kılınması, mekanın hayata yaptığı etki, mekanın yaşama düzeni ve sosyal ilişkilerdeki rolü incelenmiştir. Ayrıca medeniyetimizin belkemiği olan İslam şehrinde mekanın fonksiyonları değerlendirilmiştir. Bu çalışmada son olarak kentsel dönüşüm tarihsel süreci ile tanımlanmaktadır. Kentsel dönüşüm ekonomik ve toplumsal boyutları ile ele alınmaktadır. Ayrıca kentsel dönüşüm projelerinin uygulama aşamalarında şehir kimliği ilişkisi ve insan unsurunun dikkate alınması gerektiği vurgulanmıştır. Çalışmanın tamamı medeniyet algımız çerçevesinde değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimler: Medeniyet, Şehir, Mimari, Kentsel Dönüşüm.
Özet (Çeviri)
Society which does not build a city, doesn't build a civilization. It is not possible to think of it's dream. Actually, city is the pilot practice of the civilization. City building is the preparation of the civilization. City is the sub- units of civilization. All of these units form the civilization. In this situation, before forming the civilization idea, city idea must be formed. A person who does not have any idea about the city, cannot give an idea about civilization. In this research, civilization, city and urban transformation are studied. Firstly, there is the definition of the city. Also, there is the information about short story of the city, definitions of the city, economy and regime of the city. Later, the relationship between city and the culture is assessed. In this context, humans are effective for city building. Architectural, which is related to the civilization, is covered. The effect of the place, the role in social relationship are also covered.ın addition. In the Islam City, which is the backbone of our civilization, functions of the places are evaluated. Finally, in this study urban transformation is defined with it's short history. Urban transformation is dealed with it's economical and social concepts. In addition, during the application of project of urban transformation, it emphasizes that city relation and humanity are taken into consideration. All of this study are evaluated in our perception of civilization.