Teknoloji odaklı girişimcilere yönelik kamu destekleri ve Türkiye'de teknogirişim sermayesi desteğinin analizi
Public supports intended for technology-driven entrepreneurs and analysis of techno-enterprise capital support in Turkey
- Tez No: 447763
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS DEMİRLİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Maliye, Finance
 - Anahtar Kelimeler: Teknogirişim Sermayesi Desteği, Araştırma & Geliştirme, Kamu Destekleri, Hibe, Techno-Enterprise Capital Support, Research & Development, Government Supports, Grant
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bilgi çağında pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de, yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesi ve yüksek katma değer oluşturulması amacını taşıyan Ar-Ge ve yenilikçilik çabaları kamu kesimi tarafından desteklenmektedir. Ülkemizde bu amaçla uygulanan hibe niteliğindeki destek programlarından biri de Teknogirişim Sermayesi Desteğidir. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen bu destek programı; bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde, yükseköğretim mezunu olan ya da yakın zamanda mezun olabilecek durumda olan genç girişimcilerin bilgi teknolojileri alanındaki çalışma/projelerinin artırılması amacını taşımaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, Teknogirişim Sermayesi Desteği ile teknoloji odaklı girişimcilere yönelik Türkiye'de ve diğer ülkelerde uygulanan destek programlarını amaç, kapsam ve içerik bakımından inceleyerek Türkiye'deki mevcut durumu ortaya koymak, Teknogirişim Sermayesi Desteğinin uygulama sonuçlarını analiz ederek elde edilen sonuçlara ilişkin değerlendirmeler yapmak ve desteğin etkililiğinin arttırılması için öneriler getirmektir. Bu çerçevede, çalışmamızda Türkiye'de teknoloji odaklı girişimcilere farklı kurumlar tarafından verilen kamu destekleri ile bu alanda diğer ülkelerde uygulanan destek programları ele alınmış, Teknogirişim Sermayesi Desteği ayrıntılı olarak analiz edilmiş ve bu desteğin daha etkili bir seviyeye getirilmesi için öneriler getirilmiştir. Çalışmanın neticesinde, ülkemizde teknoloji odaklı girişimcilere yönelik uygulanan hibe destek programlarının gelişmiş ülkelerdeki programlar ile benzerlikler taşıdığı tespit edilmiştir. Bunun yanında, Teknogirişim Sermayesi Desteğinin hedef kitlesi, amacı ve kapsamı bakımından yerinde bir program olduğu, ancak programın uygulamada daha etkili sonuçlar meydana getirebilmesi için desteklenen projelerin Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından takip edilmesi, desteğin üç aşamalı (projenin kabul edilmesi – uygulama aşaması – uygulama sonrası aşama) olarak yürütülmesi, destek tutarının arttırılması, potansiyel girişimcilere yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilmesi, farklı kamu kurumları tarafından aynı amaçlarla yürütülen programların koordinasyonunun sağlanması gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the information age like other countries in Turkey, R&D and innovation efforts that aspiring producing high technologic goods and generating high added value, supported by government. Techno-Enterprise Capital Support is one of the grant programs that practiced in our country. The program has practiced Science, Industry and Technology Ministry. In the transformation process in information society, the objectives of the program is to support and encourage the high school students that study senior class and graduated young entrepreneurs for increase efforts/projects in the field of information technology. The aim of this study is to research Techno-Enterprise Capital Support and other support programs that practiced for technology-driven entrepreneurs in Turkey and support programs in which practiced other countries, with regard to goal, content and context. And to reveal current situation in Turkey. After that analyze the outcome of implementation of Techno-Enterprise Capital Support and evaluate this conclusion and to make recommendations for increase the effectiveness of this support programme. In this context, in our study government supports that practiced for technology-driven entrepreneurs by different constitutions in Turkey and support programs that practiced this field in other countries, were evaluated. Techno-Enterprise Capital Support was analyzed in detail. And to made recommendations for increase effectiveness and productivity of this support. End of the study, it is revealed that supports have practiced for technology-driven entrepreneurs in Turkey resemble with programs operated in developed countries. Furthermore, it is understood that Techno-Enterprise Capital Support is a suitable program with regard to target group, goal and content. But to increase effectiveness of this program, supported projects should be followed by Science, Industry and Technology Ministry. Program should be operated three stages (acceptance stage – implementation stage – after implementation stage). Amount of support should be increased. Program should provide education and consultant services for potential entrepreneurs. Finally, it is reached that coordination should ensure between programs operated by different government constitutions with same purpose.