Manuel olarak yapılan bilişsel gelişim metodunun bilişsel süreçler üzerindeki etkisinin sağlıklı bireylerde incelenmesi
Investigating the effects of manual cognitive trainingmethod on cognitive processes among healthy individuals
- Tez No: 447766
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE KAFADAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Bilişsel Eğitim, Bilişsel Süreçler, Çalışma Belleği, Nöropsikolojik Testler, Cognitive training, cognitive processes, Working Memory, Neuropsychological Tests
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 83
Özet
Son yıllarda bilişsel psikolojide özellikle üzerinde durulan konulardan biri bilişsel eğitim, diğer bir yönüyle çalışma belleği eğitimidir. Çalışma belleği, bilgiyi hem depolayan hem de depoladığı bilgi üzerinde işlem yaparak uzun süreli belleğe aktaran bir bellek sistemidir. Bilgiyi işlemesi sebebiyle algı, dikkat, dil, problem çözme, adlandırma, hesaplama gibi bilişsel süreçlerin hem gerçekleştirilmesi hem de bu alanlardaki bilişsel performansın kalitesinin belirlenmesinde önemli bir mekanizmadır. Bu yüzden çalışma belleği, dikkati bir göreve odaklama, planlama, problem çözme, sözel işlevleri yerine getirme gibi işte, okulda ve sosyal yaşamda gerçekleştirilen pek çok günlük aktivitede önemli bir rol oynamaktadır. Bilişsel eğitim, bireylerin çeşitli bilişsel süreçlerini daha etkin kullanmalarını sağlamak amacıyla oluşturulmuş, içerisinde çeşitli bilişsel görevleri barındıran (çalışma belleği, algı, dikkat, dil, problem çözme, adlandırma, hesaplama, akıl yürütme vb.), yapılandırılmış, sistemli bir eğitim programı olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada manuel (elle işletilen) olarak yapılan bilişsel eğitim metodu ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı manuel yapılan bilişsel eğitim metodunun sağlıklı bireylerin bilişsel süreçleri üzerinde olumlu bir etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmaya toplam 52 sağlıklı üniversite öğrencisi katılmış ve bu katılımcılardan bir deney, bir de kontrol olmak üzere iki grup oluşturulmuştur. Katılımcılar her grupta 26 kişi olacak şekilde seçkisiz bir yöntemle dağıtılmıştır. Araştırmada bilişsel eğitim metodunun etkililiğini ölçmek için eğitim öncesi ve sonrasında hem deney grubunda hem de kontrol grubunda yer alan katılımcılara bazı nöropsikolojik testler uygulanıp, sonuçlar tekrar ölçümlü ANOVA ile incelenmiştir. Analiz sonucunda manuel olarak yapılan bilişsel eğitim metodunun akıcı zekâ, analitik düşünme, problem çözme, odaklanmış dikkat ve sürekli dikkat üzerinde olumlu etkisinin olduğu ancak diğer bilişsel süreçler üzerinde anlamlı bir etki yaratmadığı bulunmuştur
Özet (Çeviri)
In recent years, one of the issues in cognitive psychology has been the cognitive training, namely the working memory training. Working memory stores information and it also processes stored information and transfers it to long-term memory. Since, it processes information, it plays an important role for perception, attention, language, problem solving, naming, calculation and realization of cognitive processes and determining the quality of cognitive performance in those matters. Therefore, working memory has an important role on focusing on a task, planning, problem solving, and verbal functions to perform operations, problems of school, social life and daily life. Cognitive training, which involves in various cognitive tasks is constituted for individuals to use their cognitive function better. In this study we use manual cognitive training to examine whether it is effective on the healthy individuals. The aim of this study is to investigate the effects of manual cognitive training method on cognitive processes among healthy individuals. 52 healthy college students participate to the research. We use one experimental and one control group. There are 26 participants in each group. The participants are selected randomly. We use different neuropsychological tests to measure the effect of cognitive training by Repeated Measures ANOVA. Result show that manual cognitive training method has a positive effect on analytical thinking, problem solving, focused attention, sustained attention and fluid intelligence but it does not have any effect on some other cognitive ability.