Posttraumatic growth and core bereavement in grieving individuals: Examining the five stages of grief
Kayıp yaşantısı olan bireylerde travma sonrası gelişim ve temel yas unsurları: Yasın beş aşamasının incelenmesi
  1. Tez No: 447767
  2. Yazar: SAMET BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ŞENOL DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma Sorası Gelişim, Yakın Kaybı, Yas Aşamaları, Posttraumatic growth, Bereavement, Grieving Stages
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, Travma Sonrası Gelişim ile Yasın Beş Aşamasının (inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabul) ve yasın yoğunluğunun kaybı olanla ilişkili faktörler (cinsiyet, eğitim, yaşam koşulları ve profesyonel yardım) ve kayıpla ilişkili faktörler (kaybın cinsiyeti, kaybın ani/beklenmedik oluşu, kayıp sonrası süre ve kayba olan yakınlık derecesi) ve kaybedilen kişiyle olan ilişkinin kalitesi (ilişki kalitesi, etkileşim düzeyi ve ilişkinin destekleyiciliği) ile birlikte değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda önemli bir kayıp yaşantısına (ör. anne, baba, kardeş, çocuk ve ya sevilen bir arkadaş) sahip 501 bireyden travma sonrası gelişim, yasın beş aşaması ve temel yas unsurları verilerinin yan sıra demografik bilgiler elde edilmiştir. Ayrıca bu sayede, yasın beş aşamasının yasın yoğunluğu ve travma sonrası gelişimle ilişkisi ilk defa görgül bir modelle test edilmiştir. Sonuçlar, bazı kayıp/kaybı olan ile ilişkili faktörlerin (ör. cinsiyet, eğitim, yaşam koşulu ve kayba olan yakınlık derecesi) travma sonrası gelişim, temel yas unsurları ve bazı yas aşamalarıyla ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca test edilen model yasın beş aşamasının kabul öncesi ve kabul aşamaları olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymuştur. Kabul aşaması direkt olarak travma sonrası gelişim ile ilişkili iken, kabul öncesi aşamaları yasın yoğunluğu aracılığıyla dolaylı olarak travma sonrası gelişimle ilişkili bulunmuştur. Ayrıca pazarlık aşamasının olumsuz ve olumlu yas süreçleri arasında bir kavşak rolü üstlendiği görülmektedir. Bütün bu sonuçlar aynı zamanda yasın beş aşamasının hem doğrusal hem de eş zamanlı görülebilen bir süreç olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate possible associations of Posttraumatic Growth with the Five Stages of Grief (denial, anger, bargaining, depression, and acceptance), and intensity of bereavement, together with several bereaved-related (age, gender, education, living conditions, and receiving professional help), loss-related (loss gender, suddenness of loss, time since loss, and closeness to the deceased) factors, and the factors of quality of relationship with deceased (relationship quality, interaction frequency, and supportiveness of the relationship with deceased). With this purpose, 501 bereaved individuals who have a significant loss experience (e.g., father, mother, sibling, child, or close friend etc.) provided data on posttraumatic growth (PTG-X), the five stages of grief (FSGS), and bereavement intensity (CBI), as well as demographic information. Moreover, the five stages of grief and its associations with core bereavement and posttraumatic growth were tested empirically for the first time with a model. Results revealed that several bereaved/loss related variables (gender, education, living conditions, and closeness to the deceased) associated with posttraumatic growth, core bereavement, and certain stages of grief. Additionally, tested model revealed that the nature of the five stages of grief can be separated into two groups: pre-acceptance and acceptance stages. While acceptance stage directly associated, pre-acceptance stages indirectly (by the way of core bereavement) associated with posttraumatic growth. Moreover, bargaining stage takes a junction role between positive and negative directions in grieving process. Overall, findings of the present study reveal both the linear and overlapping natures of the five stages of grief.