Erin gündelik hayatı: İktidar sarkacında erkeklik, militarizm, gündelik hayat
Soldier's everyday life: Masculanity, militarism and performance on the axis of power
- Tez No: 447772
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ BORA KILIÇBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu askerlik, militarizm, erkeklik, iktidar, gündelik hayat, Compulsory military service, militarism, masculinity, everyday life
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, askerliği gündelik hayat deneyimi olarak ele almakta ve sıradanlık düzleminde tartışmaktadır. Politik bir özne olarak kurgulanan erkek-bedenin sıradan gündelik hayatına antropolojik bir yaklaşım ile bakılmıştır. Çalışmada ulus-devlet, zorunlu askerlik ve erkeklik konusundaki söylemlerin kesişme ve eklemlenme eğilimleri ile bu söylemlerin birbirleri tarafından kurgulanış biçimleri incelenerek askerliğin gündelik hayat pratiği üzerinde tartışılabilir bir deneyim haline gelmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Erkeklerin birbirleriyle olan iletişimleri ve bu iletişimin askerlik sonrasındaki etkisi erkekliğin tek bir biçimde deneyimlenmediğini, farklı erkeklik hallerinin var olduğunu göstermektedir. Bu nedenle çalışmada erkeklik ve hegemonik erkeklik söylemi irdelenmiş ve erkekliğin yek bir tanımının yapılamayacağı belirtilmiştir. Askerlik deneyimi üzerinden farklı erkeklik hallerini görünür kılma çabası bu deneyiminin kendisini anlamak, ulus-devletin bireyleri dönüştürme, özne-bedenler yaratma stratejilerini anlamak açısından önemlidir. Çalışma askerliği iktidar ve özneleşme hallerinin gündelik hayattaki görünümlerine odaklanmakta ve askerliği erkeklerin özneleşmesinin bir süreci olarak ele almaktadır. Bu nedenle askerliği erkekliğin kurucu ögelerinden biri olarak görmemekte; deneyimin kendisindeki mikro iktidar mekanizmalarına ve bunların değiştirici, dönüştürücü gücüne odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study considers the military service as a daily life experience and discusses it within the framework of commonness. The everyday life of male bodies, which are constructed as political subjects, are being looked at through anthropological approach. The study examines the tendencies of intersection and articulation of discourses about nation state, compulsory military service and masculinity and the construction forms of these discourses so as to ensure the military service qua arguable experience in daily life. Men's communication and its influence on post-military life indicate that masculinity is not experienced by a single way and that there are different forms of masculinity. Therefore, in this study, the issues of masculinity and hegemonic masculinity are examined and it is stated that a single definition of masculinity is unfeasable. The endeavor to make the various forms of masculinity visible through military experience is important to understand the nation state strategies for transforming individuals and constructing body-subjects. The present study focuses on the appearances of military service, power and forms of subjectivity in everyday life and considers the military service as a process of male subjectivity, not as a constituent element of masculinity, and also focuses on micro-power mechanisms and their alterative and transformative power in the very experience itself.