Âşık Paşa'nın Garibnâme'sinde birleşik fiiller
Compound verbs in Âşik Paşa's Gari̇bnâme
  1. Tez No: 447773
  2. Yazar: MEHMET ÇIRAKLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Birleşik Fiiller, Eski Anadolu Türkçesi, Garibnâme, Compound verbs, Old Anatolian Turkish, Garibnâme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu yüksek lisans tezinde, Âşık Paşa'nın Garibnâme'sindeki birleşik fiiller tespit ve tasnif edilmiştir. Bu çalışma giriş, inceleme ve sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde ilk olarak eser ve yazarı hakkında bilgi verilmiştir ve eser üzerinde daha önce yapılan çalışmalar listelenmiştir. Daha sonra tezin konusu olan birleşik fiillerle ilgili araştırmacıların görüşleri aktarılmış ve bu görüşler doğrultusunda çalışmanın kapsamı belirlenmiştir. İnceleme bölümünde, eserde yer alan birleşik fiiller sınıflandırılmıştır. Bu birleşik fiillerden dikkat çeken ve Türkiye Türkçesinde kullanılmayanlar tespit edilmiştir. Sözlük bölümünde tespit edilen birleşik fiillerin anlamları ve metin içindeki beyit numaraları verilmiştir. Sonuç bölümünde tespit ve tasnif edilen birleşik fiillerle ilgili değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the compound verbs in Âşık Pasha's Garibnâme have been identified and classified. This study consists of the sections of introduction, examination and glossary. In the introduction section, firstly it is given the information about the book and its author, and the earlier studies on this book are listed. Then the researchers views and opinions about the compound verbs, which is the topic of the thesis, are cited, and the scope of the study is determined on the basis of these views and opinions. In the review section, the compound verbs in the work are classified. Then the compound verbs which are interesting and unused in Western Turkish among them are detected. In the glossary section, the meanings of the identified compound verbs, and their verse numbers in the text are given. In the result section, the evaluations about the detected and classified compound verbs are made.