Aile hekimliği uygulamasına ilişkin düşünceler ve aile hekimlerinin sunduğu hizmetlerden memnuniyet: Bolu ili örneği
The ideas about family medicine practice and satisfaction of health services provided by family doctors: Case of Bolu
  1. Tez No: 447771
  2. Yazar: DERYA KOCADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Hekimliği, İstatistik, İşletme, Family Medicine, Statistics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği Sistemi, Hasta Memnuniyeti, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Faktör Analizi, Doğrusal Korelasyon, Family Medicine, Patient Satisfaction, Primary Health Care Services, Factor Analysis, Linear Correlation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmanın amacı, aile hekimliği uygulamasına ilişkin düşünceler ve aile hekimlerinin sunduğu hizmetlerden memnuniyeti Bolu İli örneği üzerinden araştırmaktır. Araştırmanın evrenini Bolu ilinde yaşayan ve aile hekimliği uygulamasından sağlık hizmeti alan bireyler oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme yönteminin kullanıldığı araştırmanın verileri anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Hazırlanan anket Eylül-Kasım 2015 tarihleri arasında aile hekimliği uygulamasından faydalanan 552 kişiye uygulanmış olup araştırma verileri SPSS 20 paket programında analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, aile hekimliği uygulamasının hekimlerin sunduğu hizmetlere pozitif etki yaptığı saptanmıştır. Aile hekimlerinden hizmet alan tüketicilerin aile hekimliği uygulamasına yönelik düşünceleri ile; hem aile hekimlerine yönelik tutumları arasında hem de aile hekimlerinin sunduğu hizmetlere yönelik düşünceleri arasında negatif korelasyon vardır. Son olarak, aile hekimliği uygulamasına yönelik düşünceler, aile hekimlerinin sunduğu hizmetlere yönelik düşünceler ve aile hekimlerine yönelik tutumlar demografik özelliklere göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the ideas about family medicine practice and satisfaction of health services provided by family doctors in Bolu. The research population consists of Bolu individuals who get health service from the family medicine practice. In this research that used convenience sampling method and research data was collected using questionnaire technique. The questionnaire prepared has been applied to 552 person who benefited from family medicine practice between September-November 2015. Research data were analysed using SPSS 20 package program. Result of analysis, it is concluded that family medicine system have a positive effect on services offered by doctors. There is a negative correlation between ideas about family medicine practice of consumers who receive service from family doctors and their attitudes towards family doctors. There is a negative correlation between ideas about family medicine practice of consumers who receive service from family doctors and the ideas for the services provided by family doctors. Finally, the ideas about family medicine practice, the ideas for services provided by family doctors and attitudues for family doctors were differ according to demographic characteristics.