Türkiye'de uygulanan son dönem turizm teşvik politikaları üzerine bir değerlendirme
An evaluation of the recent tourism incentive policies implemented in Turkey
  1. Tez No: 447837
  2. Yazar: ENES ÖMER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ŞANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Teşvik, teşvik politikaları, turizm teşvikleri, turizm arzı, turizm talebi, Türkiye, Incentives, incentive policies, tourism incentives, tourism supply, tourism demand, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de 2000'li yıllarda uygulanan turizm teşvik politikaları ve bunların sektöre olan etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde teşvikler ve gerekçeleri hakkında kavramsal açıklamalar ve sınıflandırmalar yapılmıştır. İkinci bölümde ise teşvik politikalarının ülkedeki tarihsel gelişimi ve etkisi değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde son dönemde uygulanan turizm teşvik politikaları ve enstrümanları detaylı şekilde incelenmiştir. Son bölümde ise uygulamaya konulan teşvik politikalarının ülke genelinde yaratılan turistik arz, oluşan talep ve elde edilen gelirlere nasıl etki ettiği analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; teşviklerin özellikle turistik tesis sayısının artışında ve bu tesislere talep oluşturmada önemli bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Ancak turistik talebin daha çok kıyı bölgelerine yönelik oluştuğu ve buna paralel olarak tesislerin de bu bölgelerde inşa edildiği görülmüştür. Diğer bölgelerdeki yatırım ve talep miktarları beklenen düzeyde gerçekleşmemiş, verilen teşviklerin ana amacı olan turizm hareketlerini tüm yıla yayma açısından ise yetersiz kalmıştır. Turistik ürün çeşitlendirmesi ve bunlardan elde edilen gelir miktarları da planlanan seviyede gerçekleşmemiştir. Bu nedenle ülkede uygulanmakta olan teşvik unsurlarının geniş bir alanı kapsadığı ancak bu teşviklerin her alt sektör için ayrı ayrı belirlenmesi ve daha nitelikli teşviklerin verilmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to evaluate the effects of the tourism incentive policies conducted in Turkey in 2000's and their effects on the sector. The first chapter provides the theoretical information on incentives and categorizes the incentives along with reasons calling for such incentives. In the second chapter of the study, the historical development and effects of incentive policies in Turkey were discussed; while the third chapter gives an insight into the incentive policies and instruments implemented recently. In the core chapter of the study, the effects of such incentive policies on tourism supply provided in Turkey, the emerging demand and the resultant revenues were analyzed. According to the results of the study, incentives play an important role in increasing the number of tourist facilities, and in creating demand for such facilities. However it was shown that the demand was oriented largely towards the coastal areas and therefore the facilities were established in these areas. On the other hand the demand and investment directed towards the other regional areas fell short of the expectations and thus, one of the main objectives of the incentives, achieving an all-year-round tourism, could not be attained. Tourism product diversification and the resultant revenues could not meet the expectations either. Thus it can be suggested that although the incentive types implemented in Turkey cover a wide range of areas, they should be determined for each sub-sector separately and higher-quality incentives should be offered.