Te'vili açısından Taberi, Zemahşeri, Râzî ve Bursevi'nin tefsirlerinde huruf-u mukatta'a
Interpretation based on Tabari, the letters of muqatta'at in tafsi̇rs of Tabari, Zamakshari and Bursevi
  1. Tez No: 447836
  2. Yazar: ABDULLAH ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ KAYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: huruf-u mukatta'a, muhkem, müteşabih, Mukatta'at Letters, Muhkam, Mutashabih
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kur'an'ın bazı surelerinin başında bulunan mukatta'a harfler üzerinde İslam âlimleri akıl yormuşlar; ne anlama geldiği ve neye delalet ettiğiyle ilgili çeşitli te'viller yapmış, birçok görüş ileri sürmüşlerdir. Ayrıca huruf-u mukatta'anın müteşabih mi yoksa muhkem mi olduğuyla ilgili de tartışmalar olmuş; müteşabihattan sayanlar te'vilinden kaçınmaya çalışırken muhkem olarak görenler söz konusu harfleri te'vil etmeye çalışmış ve konu ile ilgili çeşitli görüşler ileri sürmüşlerdir. Bu tez huruf-u mukatta'anın kelime olarak manasını, başında bulunduğu surelerin hangileri olduğunu, muhkem-müteşabihle olan ilişkisini ve ilgili rivayetleri konu edinmekte, bunun yanında Taberi, Zemahşeri, Râzî ve Bursevi'nin tefsirlerinde konu ile ilgili görüşleri ve yapılan te'villeri bir araya toplayarak okuyucuya farklı görüş ve düşüncelere sahip müfessir ve ilim erbabının konu ile ilgili kanaatlerinin ve eğilimlerinin ne olduğuyla ilgili genel bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Muslim scholars made various comments aboutthe letters of muqatta'at which are at the beginning of the some chapters in the Quran and came up with a great deal of the ideas regarding what their meanings and implications are. Furthermore, there were debates whether muqatta'at are muhkam or mutashabih. While some scholars accepting them mutashabih abstained from their interpretation, the others tried to interpret and made many claims on the issue. In this thesis, the word meaning of muqatta and its chapters that they are on the beginning are checked. Besides, the comments in Tabari,Zamakshari, Al-Razi and Bursevi were collected to give a new understanding to reader. Finally, the target of this thesis is to bring what the interpretations of mufassirs and scholars are in order to give anoverall perspective.