Kur'an'ı Kerim bağlamında İslami dindarlık ölçeği denemesi
An attempt to develop an İslamic religiousness scale in the context of the holy Qur'an
  1. Tez No: 447839
  2. Yazar: EMİNE ÇAYABATMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kuran, islami dindarlık, ölçek geliştirme, dindarlık boyutları, Holy Qur'an, religiousty of islam, scale development, dimensions of religiousty
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Din psikolojisinin temel konularından biri bireysel dindarlıktır. Bu çalışmada Müslüman olan Türk Halkının dindarlığını ölçmek için Kur'an'ı Kerim bağlamında bir İslami dindarlık ölçeği geliştirmek amaçlanmıştır. Buna bağlı olarak, insanların dindarlığının ölçülebilmesi için inandıkları dinin en temel kaynağını temel almanın, dindarlığa ilişkin daha net bir yaklaşım ortaya koyacağı düşünülmüştür. Bu nedenle Kur'anı Kerim'de bulunan ayetlerin tek tek incelenmesi sonucunda ortaya çıkan dindar birey özellikleri saptanmış ve ilgili ayetler temelinde ölçek soruları belirlenmiştir. İlk uygulamada 73 sorudan oluşan ölçek, 17-65 yaş arası 1066 kişiye uygulanmıştır. Analiz aşamasında SPSS programında açımlayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Sonuçta belirli bir boyutta toplanmayan ve .4 ten düşük puan alan sorular anketten çıkarılarak 53 soruluk, 7 alt boyutu olan güvenilirliği ve geçerliği olan bir dindarlık ölçeği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the main topics of the psychology of religion is to assess individual religiosity. In this study we have set out to develop an Islamic religiousness scale ın the context of Holy Qur'an to assess people's religiousness in a country where the people is predominantly Muslim. Therefore, the verses who include the characteristics of a devout Muslim were selected in the Qur'an and questions in the scale were designated according to these verses. In the first stage, the scale was applied to 1,066 people between ages of 17 and 65. In the analysing proccess, explanatory factor analysis was carried out on SPSS. As a result, questions which were not loaded on a certain factor and which had a point lower than .4 were removed and a religiousness scale consisting 53 questions and 7 sub-dimensions which has validity and reliability was created.