Afganistan Aile Kanunu'nda kadın lehine olan düzenlemelerin İslam Aile Hukuku ile mukayesesi
- Tez No: 447841
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MENDERES GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Afganistan Kadını, Afganistan Sivil Kanunu, Nikah, Çeyiz, İslami Kanun, Afghan women, Afghan civil law, Wedding, Dowry, Islamic law
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tezimizde genel manada Afganistan'daki kadınların sosyal halleri durumları ele alınmıştır. Çalışmamızda Afganistan kadınlarının tarih boyunca lehine olan düzenlemeler Afganistan Medeni Kanunu'na ve Şeriat kanunlarına yani, İslam hukukuna göre açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde Afgan kadınlarının sosyal ve ekonomik durumlarının genellikle çok sıkıntılı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca elde edilen bulgulara göre nikâh akdini zorlaştıracak birçok sebep bulunmuştur. Bunların başında gelenler; İslam'da olmayan başlık parasının çok yüksek olması, düğünlerde israfa varacak aşırı harcamalar, sırf insanlar ayıplamasın diye yapılan çeşitli düğün töreni masraflarıdır. Örneğin söz, nişan töreni, kına gecesi, düğün ve düğün sonrası damat ve geline yapılan takı ve hediye merasimlerinin oldukça abartılı olması burada zikir edilebilir. Aynı zamanda çalışmamızda, Afganistan'da küçük yaşta evlendirilen kızların hayatları, neden evlendirildikleri açıklanmış ve bunlar resimlerle de desteklenmiştir. Buna ek olarak Afganistan'da uygulanan mehir, miras, nafaka, dul kadınların durumu, çok evlilik ve nedenleri, küçük yaştaki kızların evlilikleri, İslam hukuku ile Afganistan Medeni Kanununa göre örf adetler de göz önünde bulundurularak ele alınıp ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. Ve neticede Afganistan'da kadın aleyhine olduğu düşünülen birçok yanlış uygulama da kaydedilmiştir. Kadınlara yönelik bu kötü muamelelerin uygulanış tarzı, bunların kanun çerçevesinde engellenmesine yönelik alınan tedbirlerde değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis we researched the social status of women in Afghanistan general terms. The legal amendments which have been made in favour of women throughout the history of Afghanistan were explained from the perspective of Afghan Civil law, Shariat law and Islamic Law. As a result of our investigations we found out that the social and economical condition of Afghan women was unprosperous in general. Furthermore we came across many hindrances to marriage contract such as dowry paid to bride's father which is unislamic itself, excessive wedding spendings and other extravagant expenses due to the social pressure. In this respect we can count pre-engagement and engagement ceremonies, henna night ceremony, wedding ceremony, gifts offering ceremonies to the bride and bride groom. At the same time we tried to explain the reasons behind marriages at a very young age (child marriages) and demonstrated this by photos. In addition, the implementation of mehr, inheritance, alimony, the status of widows, polygamy and its reasons and the marriage of girls at a young age are explained in details according to the Islamic law, Civil Code of Afghanistan and local customs. We also pointed out some wrong practices towards women and tried to evaluate the way of the ill-treatments towards women and the steps taken to prevent them within the limits of law.