Şemúí Şemúulláh Şer~-i Me£neví (VI. cilt) (inceleme-tenkitli metin-sözlük)
Şem'î Şem'ullâh Şarh-i Mathnawi (volume VI) (commentary-textual criticism- glossary)
- Tez No: 447850
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şerh-i Mesnevî, Şem'î Şem'ullâh, şerh literatürü, edebî sanatlar, kaynaklar, dönemin olayları, Şerh-i Mathnawi, Şem'î Şem'ullah, şarh literature, literal devices, resources of the term
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 2097
Özet
Klâsik Türk edebiyatında Farsça edebî eserlere şerh yapmak 15. yüzyıldan itibaren bir gelenek haline gelmiştir. Şerh-i Mesnevî, Şem'î Şem'ullâh tarafından Mevlânâ'nın Mesnevî'sine yapılan ilk tam Türkçe şerh çalışmasıdır. Bu çalışmada eserin 6.cildinin bilimsel usûllerle tenkitli metni oluşturulmuştur. Şerh literatürü, şerhin tarihî oluşum aşamaları ve“Şem'î Şem'ullâh-Şerh-i Mesnevî Projesi”tanıtılmıştır. Müellifin Mesnevî'de tespit ettiği edebî sanatlar tahlil edilmiş, şerhte işaret edilen kaynaklar, dönemin zihniyetini yansıtan olaylar değerlendirilmiştir. Proje tamamlandığında şerh metni, ilim âleminin ve geniş halk kitlelerinin istifadesine sunulmuş olacaktır.
Özet (Çeviri)
It has been a tradition to annotate on the Persian literary works in the classical Turkish literature in the 15th century. Şarh-i Mathnawi was the first, completely Turkish annotation work made on Mevlânâ's Mathnawi, by Şem'î Şem'ullâh. In this study, criticising text of the sixth book with the scientific methods has been created. Commentary literature, history stages and the Project of Şarh-i Mathnawi has been introduced. The literary arts that has found by the author in the Mathnawi has been analysed, the resources that have been indicated, events that reflecting the mentality of the period have been evaluated. When the project complete the text commentary will be presented to the benefit of science community and to the wide public mass.