Hüseyin Nihal Atsız'ın romanlarında milli romantik duyuş tarzı
National romantic perception style in the novels of Hüseyin Nihal Atsız
  1. Tez No: 447862
  2. Yazar: BURCU ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hüseyin Nihal Atsız, roman, milli romantik duyuş tarzı, Huseyin Nihal Atsız, novel, national romantic perception style
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Türk edebiyatında makale, hikâye, şiir gibi birçok türde eser veren Hüseyin Nihal Atsız'ın, bu çalışmada romanları ele alınmıştır. Birinci bölümünde“milliyetçilik”ideolojisinin tarihi koşulları, millî edebiyatı hazırlayan akımlar ve oluşumlar hakkında bilgi verilmiştir ve milli romantik duyuş tarzı açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ise Hüseyin Nihal Atsız'da millî romantik duyuş tarzını oluşturan sebepler ve Hüseyin Nihal Atsız'ın romanlarında millî romantik duyuş tarzının görünüşleri çeşitli başlıklar halinde incelenmiştir. Bu incelemeler sırasında tarihi, felsefi, sosyolojik ve psikolojik kaynaklardan da faydalanılarak yapılan tespitler ve yorumlar temellendirilmeye çalışılmıştır. Hüseyin Nihal Atsız, 1941- 1972 seneleri arasında altı roman yazmıştır. Bunlardan Bozkurtların Ölümü, Bozkurtların Dirilişi ve Deli Kurt konusunu Türk tarihinden alan romanlarıdır. Nihal Atsız'ın millî şuurla yoğurduğu bu romanlarında Türk tarihini, oluşturduğu kurguyla tekrar canlandırdığı görülür. Dalkavuklar Gecesi ve Z Vitamini adlı romanlar hicvin; Ruh Adam romanı ise daha çok ruhsal çatışmaların ve çözümlemelerin ön plana çıktığı romanlar olmakla birlikte tarihî ve millî şuurun kendisini hissettirmeye devam ettiği görülür. Fikirleri dolayısıyla, hayatı boyunca mücadele etmek zorunda kalan Nihal Atsız, romanlarına da bu mücadeleyi yansıtarak ve yeni nesle millî ve tarihi şuuru aşılayarak“millî terbiyeye hizmet”etmiştir. Yapılan araştırmalar ve incelemelerden hareketle Hüseyin Nihal Atsız'ın romanlarındaki millî romantik duyuş tarzına dair çıkarımların yapıldığı sonuç bölümünden sonra yazar ve konuyla ilgili kaynakları içeren kaynakça kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the novels of Huseyin Nihal Atsız who had written a variety of works such as articles, stories and poems for Turkish Literature is evaluated. In the first part the information about the historical conditions of“nationalism”ideology, the trends preparing the national literature and formations are given and national romantic perception style is explained. In the second part, the reasons forming the national romantic perception style and the appearance of national romantic style in Huseyin Nihal Atsız novels are investigated under a variety of titles. Throughout this evaluation historical, philosophical and psychological sources are benefited for grounding the findings and comments. Huseyin Nihal Atsız wrote six novels between the years 1941-1972. Among these novels Death of Bozkurts (Bozkurtların Ölümü), Invigoration of Bozkurts (Bozkurtların Dirilişi) and Lunatic Wolf (Deli Kurt) are the ones which took their subjects from Turkish history. Nihal Atsız who remolded these novels with national conscience revived Turkish history with the fiction that he formed. In The Night of Sycophants (Dalkavuklar Gecesi) and Vitamin Z (Z Vitamini) satire, in the Soul Man (Ruh Adam) psychological conflicts and resolutions come to the fore together with historical and national conscience being felt. Nihal Atsız who had to struggle throughout his life because of his ideas reflected this struggle into his novels and served to“national upbringing”by instilling national and historical conscience to the new generations. Moving from the research and investigations done, after the deductions about national romantic style of Huseyin Nihal Atsız in the conclusion part, the reference part which is composed of the sources related to the author and the subject take place.