2010- 2015 yılları arasında il müftülüğüne sorulan sorularda Türkiye'de yaşanan değişimin Konya örneği'nde boşanmalara etkisi
Affects of change lived in Turkey on divorces in sample of konya at the questions asked to Konya religious affairs management between years 2010-2015
- Tez No: 447868
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Türkiye'de Yaşanan Değişim, Aile, Boşanma, Change, Change lived in Turkey, Family, Divorce
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Değişim, sosyal bilimcilerin üzerinde en çok durduğu konulardan biridir. Eğitim seviyesinin yükselmesi, teknolojik ilerlemeler, ekonomik etkiler ve daha sayılabilecek farklı birçok etken sebebiyle kaçınılmaz olarak yaşadığımız bir olgudur. Yaşanılan bu hızlı değişimin en çok etkilendiği sosyal kurumların başında aile gelmektedir. Ailede roller ve statüler değişmiş, eşler arasında eşitlikçi ilişkiler gelişmeye başlamıştır. Geleneksel kadın imajının değişmesi, bu değişime ayak uyduramayan ailelerde aile içi çatışmaları, hatta boşanmaları da beraberinde getirmiştir. Bu durum, Konya İl Müftülüğü' ne sorulan sorularda da karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Change is one of the most underlined points emphasized by social scientists. It is a fact that we live inevitably due to increasing of education level, technological progressing, economical affects and many efficient factors that we can count. Family is the first order among the social organizations affected from this lived fast change. Roles and status in the family changed; equality relations between the spouses began to develop. Change in traditional woman image caused interfamily conflicts at the families that didn't adopt this change even caused divorces. We consider this case at the questions asked to Konya Religious Affairs Management.