Ortadoğu'da siyasal İslam: Mısır'da Arap Baharı ve Müslüman Kardeşlerin etkileri
Political İslam in the Middle East: The Arab Spring effects of the Muslim Brotherhood in Egypt
  1. Tez No: 447869
  2. Yazar: EMİNE GÜVENİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Political Islam, Islamists, Muslim Brotherhood, Identity Crisis, Search for Identity, Egypt, Arab Spring
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışma Mehmet Ali Paşa dönemi ile başlayan modernleşme hareketinin Mısır'da ortaya çıkardığı kimlik arayışı serüveninden yola çıkarak hazırlanmıştır. Bu çalışma, Mehmet Ali Paşa dönemi itibariyle başlayan modernleşmenin, İslamcılar ile etkileşimi ve İslamcı elitler ile iktidardaki aktörlerin Mısır'daki kimlik krizinin ortaya çıkmasındaki rollerinden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Kavalalı Hanedanlığı'nın Osmanlı Devleti'nden ayrıştırdığı Mısır'ın siyasi dönüşümü, İslamcıların modernleşme karşısında İslam'ın yeniden yorumlanması ve Siyasal İslam söylemi çerçevesinde ele alınarak incelenecektir. 1. Dünya savaşı sonrasında sömürge devlet statüsüne geçen Mısır'ın ilerleyen dönemlerde de siyasi tarihinde sert geçişler yaşadığını söylemek mümkündür. Bu geçişlerde iktidara gelen hükümetlerin iç ve dış politikayı belirlemek adına kullandıkları kimlik siyaseti ise Mısırlıların yüzyıllık arayışına neden olmuştur. Dolayısıyla çalışmamızda İslamcı reformistlerin modernleşme karşısındaki tutumları ele alınırken 1928'de Mısır'ın siyasi, sosyal hayatını derinden etkileyen Müslüman Kardeşler teşkilatının Mısır iktidarları ile geliştirmiş olduğu ilişkiler dönemsel aktörler ile birlikte incelenecektir. 21. Yüzyıl içerisinde yaşanan Arap Baharı ise Mısır'da demokratikleşmeye geçişin ve kimlik bunalımın son bulduğu yanılsamasına yol açarken, 2013 yılında gerçekleşen darbe ile ülke halkının kimlik krizi derinleştirilmiştir. Dolayısıyla tarihsel perspektiften ele alarak inceleyeceğimiz Mısır siyasi hayatı, bölgenin istikrarsız siyasi hayatına ve Mısırlıların kimlik arayışının nedenlerine ışık tutmayı hedeflemektedir. Anahtar Kavramlar: Siyasal İslam, İslamcılar, Müslüman Kardeşler, Kimlik Krizi, Kimlik Arayışı, Mısır, Arap Baharı.
Özet (Çeviri)
In this study, began with Mehmet Ali Pasha, the search for identity in the period of modernization movements occur in Egypt is prepared starting from adventure. The evolotion of egypt which was seperated from the Ottoman Empire correspondingly based against the moderninaztion called as political Islam. This study tries to find out the answer of the question how islamist reinterpret the Islam aganist the modernization in the way of political Islam In the context of egypt political evolotion. After World War I. Egypt became the colonizer state, it lived hard transitons in the political area. The governments established their internal and external politics base upon identity politics during the hard transitons. The identitiy based politics led the egyptians search for their identity.Therefore, Muslim Brotherhood which deeply influenced Egypt social and political life, relation with governments is crucial to unduerstand the issue. In the 21st century experienced the Arab Spring led to the illusion that the end of the transition to democracy in Egypt and the crisis of identity. The coup in 2013,the Identity Crisisin the Egypt became deeper. Thus, by considering the historical perspective we will examine the political life of Egypt, the region's unstable political life and aims to shed light on the causes of the Egyptians search for identity.