Psiko-sosyal açıdan ikna: Bediüzzaman Said Nursi örneği
Persuasion with respect to psycho-social aspect: The sample of Bediüzzaman Said Nursî
  1. Tez No: 447950
  2. Yazar: AHMET UZUNARAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Psiko-Sosyal, İkna, Bediüzzaman Said Nursî, Psyco-Social, Persuasion, Bediüzzaman Said Nursi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Hayatın vazgeçilmez en önemli unsurlarından biri iletişimdir. İletişimin başarısı da ikna ediciliğiyle değerlendirilmektedir. İnsanlarda sağlıklı bir dini hayatın oluşmasında ikna edici iletişim büyük bir öneme sahiptir. Kitlelerde istenilen bir etkinin uyandırılması için kaynağın sahip olduğu kişilik özellikleri, yaşayışı, bilgi ve eğitim düzeyi, dil ve iletişim yönü ikna sürecinde etkili olan unsurlardır. Yakın dönemde ülkemizde yetişen önemli mütefekkirlerden biri olan Bediüzzaman Said Nursî'nin kişiliği, fikirleri, misyonu, mücadele süreci, eserleri büyük etki uyandırmış ve farklı alanlarda çalışma konusu olmuştur. Fakat ikna sürecinde kullandığı kişisel metodu, üslubu, insanlar üzerinde etkili olan psikolojik faktörler ile ilgi çalışmaların yeterince olmaması bizi bu çalışmaya sevk etmiştir. Bu çalışma psiko-sosyal açıdan ikna kavramının genel özellikleri çerçevede Said Nursî'nin ilmi kişiliğiyle, dini yaşayışıyla, savunduğu değerleriyle, kişilik özellikleriyle, ikna sürecinde kullandığı dil ve iletişim metoduyla insanları nasıl etkilediği temel probleminden yola çıkarak çalışılmıştır. Bu çalışmamız kaynak tarama yöntemine dayalı olup öncelikle Said Nursî'nin eserlerinden başlayarak onunla ilgi yapılan çalışmalar incelenmiştir. Ayrıca din bilimleri, eğitim, psikoloji, felsefe, sosyoloji ve iletişim bilimlerden yararlanarak betimsel çalışma yapılmıştır. Sonuç olarak Said Nursî'nin ilmi kişiliğinin, dini yaşayış biçimi, kişilik özelikleri ve kendine özgü dil ve anlatım yönünün ikna sürecinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication is one of the most significant vital components of life. The success of the communication is evaluated through the power of persuasion. Persuasive communication is important in establishing a proper religious life in people. The effective factors in having a deep impact on the masses of people are the characteristic features, life-style, knowledge and educational level, language and the way of communication. The characteristic ideas, mission, the process of struggle, the works of Bediüzzaman Said Nursi who is one of the significant thinkers raised in our country recently had great impact and became a topic of study in different fields. But the fact that there aren't sufficient researches on his personal method, style of persuasion, the psychological factors effective on the people motivated us to work on this study. Our research is based on the problem how the scholar characteristic, religious life-style, the values he defends, personal characteristics, the language and the communicational method he uses in the process of persuasion of Said Nursi affects people psycho-socially, as part of the general features of the concept of persuasion. In our research we have used the method of scanning e resources and we have examined Said Nursi's works and works related to him. We have done descriptive work benefitting from the sciences of religion, education, psychology, philosophy, sociology and communication. In conclusion, we have concluded that the scholar personality, religious life-style, characteristic features and distinctive language and narrative way of Said Nursi have been effective in the persuasion process.