Halktaki din adamı algısı (Iğdır örneği)
Perception of the clergy on the public (Iğdır sample)
- Tez No: 447951
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din adamı, İmam-hatip, Algı, Clergy, Imam-Preacher, Perception
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Toplumun din adamlarına bakışını konu edinen bu araştırmada, Iğdır halkının camilerde halen aktif görevlerde bulunan din adamlarına yönelik algıları ve bu din adamlarından beklentilerinin ne olduğu problemi ele alınmıştır. Bu amaçla Iğdır merkez, ilçe, belde ve köylerde yaşayan toplam 550 katılımcıya anket uygulanmış ve kendilerine yaş, eğitim durumu ve Sünni, Şii, Alevi İslam gelenekleri gibi değişkenlere göre din adamı algıları sorulmuştur. Bu yöntemle toplanan verilerin analizi SPSS paket programı ile yapılmıştır. Araştırmada halkın din adamları hakkındaki algılarını etkileyen psiko-sosyal motiflerin neler olduğu ve bu motiflerin algıları olumlu mu yoksa olumsuz mu etkilediği hususu değerlendirilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu dini problemlerinin çözümü için öncelikle dini kitaplara başvurduklarını, bir kısmı da sorularını doğrudan din adamlarına yönelttiklerini belirtmişlerdir. Katılımcılardan din görevlilerine soru soranların çoğunluğu sordukları sorulara aldıkları cevapları 'kısmen yeterli' bulduklarını belirtmişlerdir. Bu durum din adamlarının mesleki bilgilerinin yetersiz olduğunu göstermiştir. Diğer taraftan katılımcıların dinledikleri hutbe ve vaazlardan tatmin olma düzeylerinin de düşük olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların meslek, yaş, gelir düzeyi, yerleşim yeri, eğitim düzeyi ve kendilerini yakın hissettikleri dini gelenekler gibi değişkenler farklılaştıkça din adamları hakkındaki görüş ve algılarında da bir değişimin olduğu, bununla birlikte din adamlarıyla ilgili algının ise genel olarak olumlu olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study, which is the subject of the overview of the public towards the clergies, investigates the perception of public in Igdır towards the clergies who are presently active in the mosques and also examines the expectations of public on these clergies. For this purpose, a questionnaire was conducted among a total of 550 participants who lives in Igdir center, district, town, and villages and they were asked about their cleric perception on the variables such as age, educational background and Sunni, Shia , Alawite and Islamic tradition. Analysis of the collected data was applied through SPSS. The study examines the psycho-social patterns that affect the perception of public towards the clergy and whether these patterns affect the perception in a positive or negative way. The majority of the participants primarily apply to the religious books for the solutions of the problems whereas the others directly address their questions to the clergy. The majority of the questioners among the participants who asked questions to the clergy indicate that they found the responses to their questions“partially sufficient”. This case has shown that professional knowledge of the clergy is inadequate. On the other hand, the level of participants' satisfaction with the sermons and preaches they had listened were found low. As long as the variations like occupation, age, income level, settlement, educational level and the religious traditions of the participants differ, the opinion and perception about the clergy has also changed. However, it is observed that the general perception towards the clergies is positive.