Kur'ân'ı Kerîm ve Kitâb-ı mukaddese göre Tâlut ve Câlut
According to the Qur'an and Holy Bible Talut and Calut
  1. Tez No: 447960
  2. Yazar: ALİ GÜRKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıssa, Tâlut, Câlut, İsrailoğulları, Kavram, Kitab-ı Mukaddes, Parable, Talut, Calut, Israelites, Concept, Holy Bible
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Çalışmamızda Kur'ân kıssalarının hedeflediği amaçları ortaya koyma ile birlikte, İslâmiyet ve Yahudilikte büyük önem taşıyan Tâlut ve Câlut hadisesini tüm yönleriyle tanıma, bu olay hakkındaki haberleri analiz etmek sûreti ile doğru ve yanlış bilgileri ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Tâlut ve Câlut hadisesine başlamadan önce kıssalar hakkında genel bilgiler verilerek kıssa kelimesinin sözlük ve terim itibariyle ne mana ifade ettiği, kıssa kelimesiyle anlam ilişkisi olan diğer kelimelerden söz edildi. Ayrıca kıssaların nevileri, temel özellikleri, fert ve toplumlara etkisi, iman esaslarının oluşmasındaki rolü, Hz. Peygamberin hayatına yansımaları, Müminlerin eğitilmesindeki rolü, toplumsal hayat, dini gayenin hedef alınması, tebliğ ve irşad, kıssaların tekrar edilmesi ve gerçekliği konularında bilgi verilmeye çalışıldı. Çalışmaya kıssanın bulunduğu süre olan Bakara sûresinin nüzul ortamından söz edilerek dönem iki farklı açıdan yani insan ve çevre faktörü açısından değerlendirmeye tabii tutuldu. Âyetlerin Siyak-Sibak ilişkisinde anlam bütünlüğünün sağlanmasının önemi, Kur'ân'ı Kerîm'in tarihe bakışında meselenin sadece tarihte yaşanmış bir hadise olarak bakılmaması gerektiği ifade edildi. Tâlut ve Câlut'un tarihsel kişiliklerinde olayın baş aktörleri olan kişilerin hangi özelliklere sahip olduğu, Kur'ân mesajının örtülmesinde de İsrâiliyyâtın ne düzeyde etkili olduğu konuları işlendi. Tâlut ve Câlut kıssasında temel konular da ele alınıp bunlar hakkında Kitab-ı Mukaddes ve Kur'ân'ı Kerîm perspektifinden bakılarak genel bilgi verildi. Ayrıca insan zihninin özlü ifadeleri olan kavramlar beş ana madde altında incelendi. Bunlar seçilmişlik, bilgi, topluluk, servet ve çeşitli konuları ihtiva eden kavramlar adı altında ele alındı. Ayrıca kutsal emanetlerden olan Tâbût, Sekîne ve Bakiyye'nin ne manaya geldiği izah edilerek konu tamamlandı.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to reveal parables of Quran with their targets and specifically that of Talut and Calut, which has significance in both Islam and Judaism, with all aspects by analyzing related informations. The study is consisted of three chapters. Prior to parable of Talut and Calut, general informations about parables were given and word of“parable”and its relations with other words was analyzed in literal and term meaning. Furthermore, parables were examined in terms of types, main characteristics, influence on individuals and society, reflections on life of Prophet, role on education of believers, social life, religious life. Then, informations about parables were discussed with their reality and repetitons. The study focused on revelation environment of surah of Baqara, which contains the parable, with regards to the factors of human being and environment. It was stated that vision of Quran on history is not historical due to precedent and the antecedent of verses in content integrity. The main characters of parable, Talut and Calut, are mentioned with their personality and effects of isra'iliyyat is studied covering message of Quran. Main topics in the parable are studied with perspectives of Holy Bible and Quran. Also, names of God and their influence in the parable are examined with reasons of taking place. Moreover, concepts in brevity of human intellect is studied with five main principles. These are chosenness, knowledge, community, wealth and other concepts. Finally, the study is finished with meaning of sacred relics Tabut, Sekine and Bakiyye.