Hz. Peygamber'in hayatında Hûd sûresi ve kardeşlerinde öne çıkan özellikler
Featured properties of Hud surah and its siblings in Prophet's life
  1. Tez No: 447961
  2. Yazar: İBRAHİM AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mekkî Sûreler, Hûd Sûresi ve Kardeşleri, İstikamet, Emniyet, Duyarsızlık, Meccan suras, Hud Surah and Siblings, İstikamet, safety, Insensitivity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Kur'ân-ı Kerim, Hz. peygamberin vahiy hayatı başta olmak üzere fert ve toplumların yaşamlarını inşa etmek amacıyla yirmi üç yılda peyderpey indirilmiş ilahi bir kelamdır. Kur'ân-ı Kerim'in her âyet ve sûrelerinin kendilerine mahsus ifade ettikleri bir mesaj vardır. Bu mesajların muhataba etkisinde ise farklılıklar bulunmaktadır. Bir kısmının etkisi diğerlerine göre daha fazla ve daha etkileyicidir. Muhatap, bunlar karşısında daha fazla etkilenmekte ve daha çok müteessir olmaktadır. Hûd sûresi ve kardeşleri tefsir ilminde Hz. Peygamber'in hayatında etkisi olan sûrelerdendir. O'nu etkileyen söz konusu sûrelerin içerdikleri konular ve vermek istediği mesajlardır. Bu çalışmada söz konusu surelerde yer alan bu konular ve verilmek istenen mesajlar, Hz. Peygamber, fert ve toplum üzerinden değerlendirilmiştir. Bu kapsamda fert ve toplumların vahiy karşısındaki olumsuz tavır ve davranışları ile bunların sebep olduğu ahlakî özellikler üzerinde durulmuş, Hz. Peygamber'e vahyin ağırlığı ile vahiy karşısındaki sorumluluğu hatırlatılarak tebliğde karşılaştığı zorluklarla mücadele etme yolları gösterilmiştir. Netice olarak hem Hz. Peygamber'e, hem de fert ve toplumlara“istikamet”çizgisinden ayrılmamaları öğütlenmiştir. Bu çalışmamızda Hûd sûresinin kardeşleri tespit edilecek, sûrelerde fert ve toplumlarda bulunan olumlu ve olumsuz davranışlara işaret edilerek Hz. Peygamber'e verilen manevî destek ve teselli kaynaklarına değinilecektir. Çalışmamızın, günümüz fert ve toplumlarının sahip olmaları veya olmamaları gereken özellikler açısından da yararlı olacağı kanaatini taşımaktayız.
Özet (Çeviri)
Holy Quran is a divine inscription which is gradually revealed in 23 years to regularize the lives of individuals and community, especially the Prophet's revelation life. Each ayah's and suras (The Quran is divided into chapters called suras, which are then divided into verses called ayahs) in Holy Quran have unique messages included within. These messages have different effects to the addressees. the effects of some messages are more impressive when compared to the others. The addressee is more affected and impressed by them. HUD Surah and siblings are among the Surahs affecting the Prophet's life in Hermeneutics. What affected Him were the surahs mentioned and the messages that they intended to give us. In this work, the subjects and the messages in these suras are interpreted on the basis of individuals and community. In this context, negative behavior of the individuals and community over against revelation and it's moral consequences are emphasized, Prophet is reminded of the responsibility and heaviness of revelation and guided through the hassle He will face during the Announcement (tabligh). Consequently, both the Prophet and the community and individuals are recommended not to get out of the right path. In this work, HUD Surah and Siblings will be identified, the source of unearthly support and consolation endowed to the Prophet will be taught upon by pointing out the positive and negative behaviors of the community and individuals over against revelation. I am of the opinion that my study would be also useful in terms of the features what today's individuals and society should have or shouldn't.