Kur'an-ı Kerim ve kitab-ı Mukaddes'te Hz. Davut anlatımı- Farklılıklar ve özgün noktalar açısından bir karşılaştırma-
Narration of David in Qur'an and The Bible
- Tez No: 382038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM TÜRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an-ı Kerim, Kitab-ı Mukaddes, Açıklamalı Kutsal Kitap, Davut, Talut, Calut, Saul, Golyat, Anlatı, Qur'an, the Bible, David, Talut, Calut, Saul, Goliath, Narration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Kur'an-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes'te yer alan Hz. Davut anlatıları, karakterler ve olaylar bağlamında karşılaştırılmıştır. Kur'an'da Talut ve Calut kıssasında bahsi geçen isimsiz peygamber Kitab-ı Mukaddes'te ki Hâkim Samuel ile, Davut Davîd ile, Talut Saul ile, Calut Golyat ile karşılaştırılarak örtüşen ve örtüşmeyen yönleri ortaya konmuştur. Bu karakterlerin hayat hikâyeleri de karşılaştırılmış, farklılıklar ve özgün noktalar tek tek açıklanmıştır. İkinci bölümde ise Hz. Davut anlatıları, üslup ve tutarlılık açısından karşılaştırılmaya tabi tutulmuştur. Kur'an ve Kitab-ı Mukaddes'in dil ve üslup özelliği ortaya konmuş sonra Hz. Davut anlatıları üslup açısından mukayese edilmiştir. İkinci bölümde aynı zamanda Kitab-ı Mukaddes'e göre Hz. Davut anlatılarının iç tutarlılık meselesi ele alınmıştır. Davut anlatılarında tutarsızlık unsuru taşıyan yerler tespit edilmiş, bu hususlarda Açıklamalı Kutsal Kitap'ın getirdiği izahatlar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study consists of introduction and two main sections. In the first section, narrations of David in Qur'an and the Bible were compared with regard to characters and events. Unnamed prophet mentioned in the parable of Talut and Calut in Qur'an was compared with characters in the Bible: Hakim with Samuel, Davut with David, Talut with Saul and Calut with Goliath. Whether they coincide with each other or not was presented. The life stories of these characters were also compared with each other, and the differences and authentic points were explained particularly. In the second section, narrations of David were compared in point of internal consistency. The language and stylistic feature of Qur'an and the Bible were introduced, and then the narrations of David were compared with regard to style. In the second section, the matter of internal consistency of narrations was also dealt with according to the Bible. Inconsistent points in the narrations of David were determined and explanations in , were presented for these inconsistencies.