Necati Güngör hayatı, eserleri, sanatı
Necati Güngör his life, art, literary works
- Tez No: 448048
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Necati Güngör, Yeni Türk Edebiyatı, Öykü, Anı, Röportaj, Çocuk Hikâyeleri, Derleme, Necati Güngör, Modern Turkish Literature, Short Story, Memoirs, Reportage, Children Stories, Compilation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Bu çalışmada, öykücü kimliğinin yanı sıra derlemeleri, çocuk kitapları, röportaj ve anı kitaplarıyla son dönem Türk edebiyatımızın güçlü isimlerinden Necati Güngör'ün eserleri ağırlıklı olmak üzere hayatı, ve sanat anlayışı incelenmiştir.“Necati Güngör, Hayatı, Sanatı, Eserleri”isimli bu çalışma; giriş, dört bölüm, sonuç, kaynakça ve eklerden oluşmaktadır. İlk bölümde gerek kendisiyle yaptığımız söyleşilerden, gerek yakın çevresinin aktardıklarından, gerekse anı mahiyetindeki kitabından yola çıkarak hayat hikâyesine değinilmiştir. İlk bölümü, yine sanat çevrelerinden ve bizzat kendisinden edinilen bilgiler ışığında sanat anlayışının masaya yatırıldığı ikinci bölüm izler. Çalışmanın üçüncü bölümünde yazarların eserleri, klasik metin tahlili yöntemiyle ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise bütün hikâye kitaplarının incelenmesiyle hikâyeciliği üzerinde durulmuştur. Güngör'ün özellikle hikâyeci kimliğiyle tanınmış olması, bu başlığın derinlemesine incelenmesine sebep olmuştur.“Sonuç”bölümünde ise yazarın genel olarak sanatının başlıca özellikleri ve kendisiyle ilgili ulaşılan sonuçlar ana hatlarıyla aktarılmaya çalışılmış, Türk edebiyatı içindeki konumu belirlenmeye çalışılmıştır.“Kaynakça”kısmında çalışmanın hazırlanma aşamasında faydalanılan kaynakların künyeleri verilmiştir. Ayrıca tez içerisinde adı geçen eser ve yazarların dizini de en sona eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Necati Güngör, one of the powerful figures in the modern Turkish literature who has written at length on a range of genres, which include: children's books, literary compilations, reportages, and memoirs. The study,“Necati Güngör: His Life, Art and Literary Works”, is consisting of six chapters including introduction and conclusion. After introducing the work, the research scholar has touched upon the life story of Necati Güngör. The research methods used for this work are primarily dependent on first hand availability of resources such as memoirs, reportages, written work on his contributions and many others. The second chapter discusses about Güngör's sense of narration in consideration of information learned from himself and his literary inner circle. The Chapter three sheds light on Güngör's literary works analysed in the context of classical method. The following Chapter named as number four, gives detailed information about the short story sense of Güngör while keeping into account his whole collection of story books. In“Conclusion”, position of the writer in Turkish literature and his narration features have been identified. At the end of the study“Bibliography”and“Index”can be found for references.