Yeni kent kurgusunda rekreatif yeşil alanlar ve parklar üzerine sosyolojik bir araştırma
A soci̇ologi̇cal i̇nvesti̇gati̇on about recreati̇ve green areas and parks i̇n new ci̇ty fi̇cti̇on.
- Tez No: 448086
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent-Kent Mekânları, Gündelik Yaşam, Boş Zaman Kültürü ve Rekreasyon, Ekolojik Şehir Kuramı, Toplumsal Etkileşim, City-Urban Spaces, Daily Life, the Culture of“Free Time”and Recreations, Ecological City Theory, Social Interaction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, kentsel yaşam içerisinde gündelik hayatımızda“boş zaman”kurumunun değerlendirilmesi noktasında kent mekanları olarak yeşil alanların (park, bahçe, rekreasyon gibi ) kullanımının sosyolojik nedenleri üzerine bir araştırma konusu belirlenmiştir. Herhangi bir toplumun kentsel kimliğini anlama noktasında, kentsel mekanları ve bu mekanlar içerisinde yapılan pratiklerin, eylemlerin sosyolojik muhayyile çerçevesinde değerlendirme, bize o toplum hakkında malumat edinmemizde yardımcı olur. Kent parklarının, yeşil alanların bir diğer görevi olan“toplumsal etkileşim”sürecine de sağladığı etki üstünde durulmuştur. Sonuç olarak bu çalışma; parkların işlevi, parkların, kentsel mekanların bir parçası olarak, tarihsel süreç içerisinde edindikleri sosyalleştirme görevi üzerinde değerlendirmelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been established as a research subject which is based on sociological causes of the use of green areas (parks, gardens, recreations) as urban spaces in relation to the evaluation of the idea of“free time”during our daily lives in urban existence. In connection with understanding the urban identity of any society, an evaluation of urban spaces and the practices, activities carried on in these spaces with the frame of sociological imagination would help us to gather information about that society. This thesis also dwells upon the effects of urban parks during the process of“social interaction”which is also another mission of green areas. As a result, this study makes evaluations in terms of the function of parks as urban spaces and the fact of their mission of socialization which they gather throughout historical process.