Işıkla boyama tekniği ve kavramsal bir dil olarak fotoğraf
Light painting techniquies and photgraphy as a conceptual language
  1. Tez No: 448175
  2. Yazar: FENAY ULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A.SEFIK GÜNGOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Kavramsal Sanat, Kavramsal Fotoğraf, Işıkla Boyama, Labirent, Photography, Conceptual Art, Conceptual Photography, The Painting with Light, Labyrinth, Maze
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 270
Özet
Işıkla Boyama, yapay ışık kaynaklarından yararlanarak ışığı anlatım aracı olarak kullanan bir tekniktir. Işıkla Boyama tekniği ile gerçekleştirilen fotoğraf sanatı yapıtlarında, ışık bir dışavurum ögesi olarak tanımlanabilir hale gelir. Işıkla Boyama, hem analog fotoğraf döneminde hem de dijital çağda, amatör ve profesyoneller tarafından rağbet gören bir tekniktir. Bu ilginin gitgide arttığı gözlenmektedir. Dünya'da ve Türkiye'de bu tekniği kullanarak yapıt veren birçok fotoğraf sanatçısı vardır. Dolayısıyla ışıkla boyamanın başlı başına bir kategori olduğu ifade edilebilir. Işıkla Boyama tekniği doğasında analitik ve deneysel özelliklere sahiptir. Bu durum, Işıkla Boyama tekniğini Kavramsal Sanat ve Kavramsal Fotoğrafa endeksli olarak değerlendirme gereksinimi yaratmaktadır. Kavramsal Sanat'ın, Minimalizm'den Performans Sanatı'na birçok alanı kapsayan çoğul yapısı, deneyselliğe verdiği önem ve materyal olanın ötesinde tartışma alanları yaratmayı amaçlayan felsefi boyutu, Işıkla Boyama tekniğinin estetik potansiyelini tanımlar niteliktedir. Fotoğraf dilinin gelişmesi sürecinde, Işıkla Boyama tekniği deneyimi ve bu şekilde üretilen yapıtlar önemli katkılarda bulunmuştur ve bu işlevi günümüzde de devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Light Painting is a photographical technique which uses light as an art method utilizing artificial lighting equipments. In art photography works that painting, light itself becomes as an expression element. Light Painting, in both analog photography period and Digital Era is a technique in demand by amateurs and professionals. This gradually increased interest is a observed clearly. There are many photo-artists who are using Light Painting tecnique in the world and Turkey. Teherefore, it could be determined Light Painting as an artistic independent category. This tecnique has analytical and experimental characteristics. This fact creates an evaluation necessity of light painting indexed as for Conceptual Art and Conceptual Photography. Conceptual Art has adequate quality to identify aestetic potential of Light Painting by its multiple structures that includes many areas from Minimalism to Performance Art, its experimentalist vision and its philosophical dimension that aims to create de-materialist discussion fields. Through the evolution of Photo-Language, Light Painting experience and the produced works in this way participated to this aforementioned evolution; and this function continues also today.