Işıkla sertleşen pulpa kaplama materyalinin ratlarda subkutan dokudaki biyouyumluluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of biocompatibility of light-curing of pulp capping material on subcutaneous tissues of rats
  1. Tez No: 443799
  2. Yazar: EMİNE SAK MORTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜNEŞ BULUT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kuafaj, MTA, Theracal LC, Biyouyumluluk, Subkutan, Pulp capping, MTA, Theracal LC, Biocompatibility, Subcutaneous
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı pulpa kaplama tedavisinde kullanılan rezin içerikli TheraCal LC materyalinin subkutan dokudaki biyouyumluluğunun diğer bir pulpa kaplama materyali olan ProRoot MTA ile karşılaştırılmasıdır. Bu tez çalışmasında biyouyumluluğunun incelenmesi amacıyla ağırlığı 450-700 gr arasında değişen 4 aylık 18 adet erkek wistar rat kullanıldı. İç çapı 1.5 mm olan polietilen tüp içine materyallerin yerleştirilmesi için 10 mm uzunluğunda kesildi. Her bir deney hayvanının dorsal bölgelerine ProRoot MTA ve TheraCal LC'yi içeren ve kontrol grubu olmak üzere boş bırakılan 3 adet tüp yerleştirilmesi amaçlandı. Üretici talimatları doğrultusunda hazırlanan ProRoot MTA ağız spatülü yardımıyla polietilen tüp içinde boşluk kalmayacak şekilde yerleştirildi. TheraCal LC ise tüp içerisine kendi şırıngası ile gönderilerek ışıkla sertleştirildi ve kontrol grubu olacak tüpler de boş bırakıldı. Bu tüpler ratların dorsal bölgelerine subkutan dokuya implante edildi. Operasyondan 7 gün sonra 6 adet, 30 gün sonunda 6 adet ve 90 gün sonunda 6 adet rata dekapitasyon ile ötenazi işlemi yapıldı ve implant materyalleri bir miktar sağlıklı çevre doku ile birlikte çıkartıldı. Çıkartılan örneklerin fiksasyonu 24-48 saat süre ile %10 tamponlanmış formalin solüsyonu içerisinde bekletilerek yapıldı. Her bir polietilen tüp çevresindeki bağ dokudan örnekler alınarak, örnekler parafin bloklara gömüldü ve 5 µm kesitler alınarak hematoksilen eosin ile boyama işlemi yapıldı. Histolojik incelemeler 40'lık, 100'lük, 200'lük ve 400'lük büyütmeler altında ışık mikroskobunda (Olympus Bx50) yapılmıştır. Histolojik değerlendirmeler esnasında polietilen tüp çevresinde açık olan bölgedeki doku reaksiyonları skorlanmıştır. Yedi günlük periyot için kontrol, ProRoot MTA ve TheraCal LC grup skorlarının ortalaması sırasıyla 2.00, 2.33 ve 1.67 olarak bulundu. Yapılan istatistiksel değerlendirmeye göre bu periotta inflamatuar reaksiyon şiddetleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0.05). Otuz günlük periyot için kontrol, ProRoot MTA ve TheraCal LC grup skorlarının ortalaması sırasıyla 0.33, 1.00 ve 1.17 olarak bulundu. Yapılan istatistiksel değerlendirmeye bu periyotta gruplar arasında fark yoktu (p>0.05). Doksan günlük periyot için kontrol, ProRoot MTA ve TheraCal LC grup skorlarının ortalaması sırasıyla 0.00, 0.17 ve 0.00 olarak bulundu. Bu periyotta yapılan istatistiksel değerlendirmeye göre gruplar arasında fark yoktu (p>0.05). Her 3 grupta periyotlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (p≤0.05). Otuzuncu günden itibaren belirlenen inflamasyon şiddeti 7. günde belirlenenden daha azdı ve 90. günde ise daha da azalmıştı. Bu çalışmanın bulgularına göre TheraCal LC ve ProRoot MTA'nın sebep olduğu inflamatuar yanıt zamanla azalma gösterdi, bu kuafaj materyallerinin biyouyumlu oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to compare TheraCal LC which is a resin-containing material that are used in pulp capping treatment with ProRoot MTA, another pulp capping material, in terms of their biocompatibility. In this study, 4-month old 18 male wistar rats, whose weights range between 450 gr and 700 gr, were used to examine biocompatibility. Each polyethylene tubes with 1.5 mm inner radius cut into 10mm-length pieces. 3 different tubes, ProRoot MTA, TheraCal LC and control group, were prepared to place into dorsal region of each animals. ProRoot MTA prepared with manufacturer's instructions were placed in the polyethylene tube via Ward's Carver. TheraCal LC is transferred to tubes by its own injector and hardened by light. Also, tubes of control group were left as empty. Those tubes implemented to subcutaneous tissues of dorsal regions of the rats. Six of the rats are killed by euthanasia 7 days after operation while another 6 ones killed 30 days after it. Also, the remaining 6 rats were killed similarly after 90 days of the implementation. Implemented materials were extracted with some healthy ambiance tissues. After that, fixation of extracted samples were done in 10% buffered formalin solution in 24-48 hours. Samples of connective tissues were obtained from each polyethylene and these samples were embed to paraffin blocks. Then, 5-µm sections of tissue samples were stained by haematoxylin and eosin. 40x, 100x, 200x, and 400x zooming were done by light microscope (Olympus Bx50) for histological examination. Tissue reactions around polyethylene tubes were scored in these histological examinations. In 7- days period, average scores of Control, ProRoot MTA and TheraCal LC groups were calculated as 2.00, 2.33 and 1.67, respectively. It was obtained that there was no significant difference in the amount of inflammatory reactions for this period (p>0.05). Average scores of Control, ProRoot MTA and TheraCal groups were found as 0.33, 1.00 and 1.17, respectively, for 30-days period. Also, no significant difference was noted between groups in statistical evaluation (p>0.05). For 90-days period, average scores of Control, ProRoot MTA and TheraCal LC groups were measured as 0.00, 0.17 and 0.00, respectively. No difference was found among groups in statistical evaluation. A significant statistical difference between different periods were observed for each experimental group and control group (p≤0.05). The amount of inflammation that are determined after 30th day was less than the one determined after 7th day. Also that amount decreased more on 90th day. According to the results of this study, inflammatory responses of Theracal LC and ProRoot MTA were decreased. Hence, it can be said that both of these pulp capping materials might be biocompatible.