Marcel Proust'un kayıp zamanın izinde adlı eserinin fotoğraf sanatına yansıması
The reflection of in search of lost time by Marcel Proust to the art of photography
- Tez No: 448182
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET KAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Zaman, Mekan, Bellek, Fotoğraf Sanatı, Edebiyat, Bellek Çalışmaları, Time, place, memory, art of photography, literature, memory studies
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Yirminci yüzyılın en önemli yazarlarından biri olarak kabul edilen Marcel Proust (1871-1922), modernizmin en önemli temsilcilerindendir. Kayıp Zamanın İzinde adlı eserinden yola çıkarak, yazarın edebi vizyonunun fotoğraf sanatıyla ilişkilendirilmesinin amaçlandığı bu çalışmada; iki sanat disiplini arasındaki temas noktalarının belirlenerek, disiplinler arası bir bağ oluşturacak yeni bir sanatsal uygulama yaratımı gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaç ve hedef doğrultusunda hazırlanan çalışmanın birinci bölümünde, Marcel Proust'un hayatı ve eserleri konu edinilerek; literatüre yarı otobiyografik bir eser olarak kaydı geçen Kayıp Zamanın İzinde'ye, başta yazarının hayatından kimi öğelerle ışık tutulması planlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise yazarın kendine has bir biçimde temellendirdiği ve zaman, mekan, bellek kavramlarıyla sarmalanan roman yaratma politikasının üzerine yoğunlaşılmıştır. Yazın sanatı ve felsefenin iç içe geçirildiğinin tespit edildiği bu poetikanın, fotoğraf sanatı için de ilgi uyandırıcı ve bir ilham kaynağı oluşturulabileceği fikrine ulaşıldıktan sonra; çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Marcel Proust'un Kayıp Zamanın İzinde adlı eseri hazırlarken fotoğraf alanından nasıl yararlandığı araştırılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde ise Kayıp Zamanın İzinde'den ilham alınarak hazırlanan ve zaman, mekan, bellek kavramlarını temel alan interdisipliner bir uygulama sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Being regarded as one of the most significant writers of the twentieth century, Marcel Proust (1871-1922) is a leading representative of modernism. The present study aims to analyse his masterpiece Kayıp Zamanın İzinde in terms of Proust's literary vision and the art of photography. By determining the touch points between these two disciplines of art and establishing an interdisciplinary bond, it is intended to realise a new artistic practice. In accordance with this aim, the first chapter of this study includes an analysis of partially autobiographic Kayıp Zamanın İzinde in consideration of Marcel Proust's life and works . The second chapter of the study focuses on Proust's policy of creating a novel in the context of his distinctive grounding of the terms time, place and memory . The third chapter of the study analyses how Proust used the art of photography after concluding that the connection between literature and philosopy in poetics evokes interest and inspiration for the art of photography. In the last part of the study, an interdisciplinary practice is presented in the light of Kayıp Zamanın İzinde and terms of time, place and memory.