Roma Statüsü gereğince savaş suçları (Örnek olarak, 2008, 2012 ve 2014 yıllarında İsrail'in Gazze şeridi'ne savaşları)
The war crimes in accordance with rome statute (The Israeli wars on Gaza strip in 2008, 2012 and 2014 as study case)
- Tez No: 448246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR BACAKSIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Savaş Suçu, Uluslararası Hukuk, Gazze Şeridi, İsrail, Roma Statüsü
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Uluslararası hukuk kurallarına göre savaş suçu genelde Roma Statüsü'nü, özel olarak da uluslararası çatışmaları yöneten hukuku apaçık bir ihlal etmektir. Roma Staüsü'ne göre savaşan tarafların savaş sırasında belirli bir davranışa bağlı olmalıdır. Bu belirli davranışı ihlal edenler Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçuyla cezalandırmalıdır. Bu çalışmada da İsrail'in 2008, 2012 ve 2014 yıllarında Gazze Şeridi'ne başlattığı savaşlarda işlediği savaş suçları incelenmektedir. İsrail'in Roma Statüsü'nün içerdiği savaş suçu, insanlığa karşı suç, soykırım ve saldırı olmak üzere her türlü fiili işlediği netice olarak kanıtlanmaktadır. Bu kapsamda İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yargılanmasına değişik seçenekler belirlemektedir. Aynı zamanda İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde cezalandırılmasına engel olan sebepleri de ele almaktadır. Çalışma sonucunda araştırmacı, İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde cezalandırılmasını sağlayabilmek için Filistin Meselesiyle ilgilenen sorumlu ve uzmanlara bu yönde önemli öneriler ve adaleti sağlamak için en uygun mekanizmaları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
According to the rules of the international law in general and Rome statute in particular, the war crime is considered as obvious violation of the laws of war that governs international confrontations where Rome statute obligates warring parties to follow particular behavior during conflicts and any exceeding of this behavior is considered a war crime as a result the criminals must be punished by the international criminal court. In this study the war crimes that committed by Israel on Gaza strip in 2008, 2012 and 2014 have been analyzed, researcher proved that Israel committed all the forms of crimes which listed before in Rome statute including the crime of genocide, crimes against humanity, war crimes and the crime of aggression. Researcher focused in detail on the war crimes due to the fact that the war crimes are the study subject where this study determined available choices for Israel judgment by international criminal court as well as determined the reasons that prevent Israel judgment by the international criminal court. Finally, researcher displayed many of findings and recommendations of interest to specialists in the Palestinian issue which contribute to realize justice and submit Israel to the international criminal court. Keywords : War Crimes, International Law, Gaza Strip, Israel, The Rome Statute.