Korku ve nefretin öteki adı: İslamofobi
The other name of fear and hatred: Islamophobia
  1. Tez No: 448645
  2. Yazar: SEHER SUCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDÜLKADİR ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: İslamofobi, yabancı düşmanlığı, oryantalizm, fundamentalizm, 11 Eylül, terörizm, Islamophobia, ethnocentrism, fundamentalism, September 11, terrorism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma islamofobinin tarihsel süreçte sosyolojik olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. İslamofobinin kökeni, gelişimi ve son olarak vardığı noktanın ne olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Kavram geleneksel dönem, modern dönem ve postmodern dönem olmak üzere üç temel süreç üzerinden incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, islamofobinin İslam dininin ortaya çıktığı dönemle neredeyse paralellik gösterdiği görülmüştür. Endülüs'ün fethi ve Haçlı Seferleri'yle birlikte Doğu ve Batı arasındaki ilk ciddi temaslar da başlamıştır. İki kutup arasındaki savaşlar, Batı emperyalizmi, Müslüman kitlelerin çeşitli amaçlarla Avrupa'ya göçleri, İslam dünyası ile Batı dünyasını pek çok defa karşı karşıya getirmiştir. 11 Eylül olayları ise Batı ve İslam Medeniyetleri arasında bir tür kırılma noktası olmuştur. İslamofobinin Batı değerleri üzerinden Doğu'nun yorumlanmaya çalışılmasının (ya da oryantalizmin) sonucu olarak ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Batı kendini inşa etmek için tarih boyunca bir ötekine ihtiyaç duymuştur. Soğuk savaşın bitmesi ve komünizmin çökmesinin ardından Batı yeni öteki olarak İslam'ı işaretlemiştir. Özellikle 11 Eylül terör saldırılarının ardından İslam ve terör, İslam fundamentalizmi, radikal İslam gibi söylemler medyada sıkça tekrarlanmıştır. Medyanın bu tutumu islamofobiyi körüklemiştir.Araştırmanın sonucunda elde ettiğimiz diğer bir sonuç, islamofobi algısı medya ve siyaset gündeminde kasıtlı olarak güncel tutulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is conducted with the aim of sociological investigation of islamophobia in its historical process. The root of islamophobia, the development and the final point it arrived will be studied. The concept will be analyzed on three basic periods namely traditional, modern and postmodern period. At the end of the study, it has been observed that islamophobia is showing parallelism with the period Islam first occurred. With the conquest of Andalusia and the Crusades, first encounters between east and west started. The battles between two poles, western imperialism, and mass migration of Muslims to Europe with different purposes have caused other encounters between east and west. September 11 is the breaking point between West and Islam civilization. It is possible to claim that islamophobia has appeared as a result of the interpretation of east with the values of west. West has always needed 'the other' to construct itself. With the end of cold war and the collapse of communism, west marked Islam as the new 'other'. Especially after September 11 attacks, discourses like Islam and terror, Islamic fundamentalism and radical Islam have been repeated. The manner of the media has fueled islamophobia and it is kept on agenda intentionally.