Hatay Kütüphanesi 1049 numaralı şiir mecmuası
- Tez No: 448690
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN ELİAÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hatay Kütüphanesi, Şiir Mecmuası, Şair, Gazel, yüzyıl, Library of Hatay, Poem book, Poet, Gazal, century
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu çalışma Hatay Kütüphanesi D 1049 numarada kayıtlı Gazeller (Şiir Kitabı) adlı mecmuanın tenkitli metnini içermektedir. Mecmuada toplam 90 adet şair ve bu şairlere ait 312 adet şiir bulunmaktadır. Metinde geçen şairlerin çoğunlukla 19. yy.da yaşadığını görmekteyiz. Ancak daha eski yıllara ait şairler de göze çarpmaktadır. Derleyeni belli olmayan mecmuada yer alan şairlerden hareketle mecmuanın 19-20. yy.da derlendiğini söyleyebiliriz. Mecmuada yer alan şiirler, divanı yayımlanmış olan şairlerin divanlarıyla karşılaştırmalı olarak ele alınmış olup,farklar dipnotlarda belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work includes the criticism text of the journal which is called“Gazeller”(a poem book) and registered with the number D 1049 in the Library of Hatay. There are 90 poets and their 312 poems in this journal. It seems that the poets mentioned in the text belong to the nineteenth century. But it is remarkable that there are also poets of previous ages. The compiler of the journal is not definite, but, on the basis of poets in the journal, we can say that it was compiled in 19th - 20th centuries. The poems in the journal were examined in comparison with collected poems of poets whose collected poems were published previously. And the differences were stated in footnote.