Genel öğretim yöntem ve teknikleri ile müzik öğretim yöntem ve tekniklerinin ilişkisi
The relation of methods and technics of music teaching with those of general teaching
- Tez No: 448693
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ÖZTOSUN ÇAYDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, müzik öğretim yöntemi, yöntem, teknik, Music education and teaching, music teaching method, method, technique
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada; eğitimin bir boyutunu oluşturan müzik dersinin işlenmesi için öğretim yöntem ve teknikleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda araştırmada, Müzik dersinin anlatım ve uygulanmasında kullanılan genel öğretim yöntem ve teknikleri ile müzik öğretim yöntem ve tekniklerinin ilişkilendirilmesi, ayrıca öğretimde nasıl bir sıralama ya sahip olduğunun saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada nitel araştırma türünde betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın tüm alt problemlerinin çözümlenmesine yönelik“durum çalışması”modeli, veri toplama tekniklerinden“doküman incelenmesi”, veri analizi için ise“içerik analizi”yöntemi kullanılmıştır. Genel öğretim yöntem ve teknikleri ile müzik öğretim yöntem ve tekniklerinin ilişkilendirilmesinin; öğretmen adaylarının meslek hayatına başladıklarında karmaşa yaşamalarını önleyeceği, ayrıca müzik öğretim yöntem ve tekniklerinin detaylarını ortaya koyarak müzik öğretmenlerine, müzik öğretmeni adaylarına, öğretim elemanlarına ve ülkemizin eğitim sistemine katkı sağlayacağı belirtilmiştir. Araştırmanın sonucunda genel öğretim yöntem ve teknikleri ile müzik öğretim yöntem ve teknikleri arasında ortak noktalar bulunduğu gibi birbirine uygun olmayan yönlerinin olduğu da görülmektedir. Genel öğretim yöntemleri kapsamında müzik öğretim yöntemlerinin beraber anlatıldığı her hangi bir kaynağa rastlanmamıştır. Bu durumdaki eksikliğin giderilmesi için çalışmalar yapılması eğitim- öğretim sistemimize büyük katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, teaching methods and techniques are of great importance to the teaching of music classes which composes a dimension of education. In this context, the research is aimed at associating teaching methods and techniques of music teaching with the methods and techniques of general teaching used in lectures and practice of music classes, as well as defining the gradation that music classes have. For this purpose, descriptive research method of qualitative research type is used in the research.“Case study”model for the analysis of all sub-problems of the research,“document review”as the data collection technique, and“content analysis”method for data analysis are used in the research. It is stated that associating the methods and techniques of general teaching with that of music teaching will prevent prospective teachers to be confused at the beginning of their career; moreover, by revealing the details of teaching methods and techniques of music, it will contribute music teachers, prospective music teachers, instructors, and our educational system. In the research result, it is seen that between the teaching methods and techniques of music and those of general teaching, there are mismatching points as well as common grounds. Within the general teaching methods no source has been seen along with music teaching methods. Doing researches to fill the gap in this case are thought to make a great contribution to our educational system.