Kırıkkale halk dansları
Kirikkale folk dance
  1. Tez No: 448694
  2. Yazar: MUHSİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKTAN MÜGE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Kırıkkale, Halk Dansları, Halk dansları Müzikleri, Geleneksel Giyim Kuşam, Kırıkkale, Folk Dance, Folk Dance Music, Traditional Clothing Finery
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kırıkkale halkının kültürel bir etkinliği olan halk dansları, geleneksel toplum hayatının köklü kültür kalıplarının yer aldığı bir alandadır. Bu nedenle Kırıkkale merkezde icra edilen geleneksel halk danslarının karakteristik özellikleri, müzikleri, oyun analizleri, geleneksel oynayış biçimleri ve geleneksel halk dansları giysileritez konusu olarak belirlenmiştir. Kırıkkale yöresi halk dansları ile ilgili yapılan çalışmalar incelenmiştir. Kırıkkale halk danslarının icrasında geleneksel tavrı belirleyen özellikler, karakteristik özellikler adı altında toplanmıştır. Alan araştırması sırasında gözlem tekniği kullanılarak, doğal ortamlarda oyunlar değerlendirilmiş, yöredeki usta oyuncu olarak kabul edilen oyuncular ve yöre müzisyenleri ile görüşme yöntemi kullanılarak yörenin oyun geleneği hakkında bilgi edinilmiştir. Kırıkkale ili merkezinde erkeklerin oynadığı oyunlar tespit edilerek derleme yöntemi ile incelenmiştir. Oyunların müzikleri yörenin en iyi müzisyenlerinden kayıt altına alınarak notaya alınmıştır. Notaya alınan halk dansları müzikleri, yöredeki mevcut oyun adımları ile eşleştirilerekadım ve ezgi bütünlüğü oluşturulmuştur.Dansların analizleri yapılarak geleneksel oynanış biçimleri tablo haline getirilmiştir. Kırıkkale hakkında bu güne kadar yazılan makaleler, broşürler tespit edilmiş ve bu alana yıllarca hizmet vermiş kişilerin görüşleri alınarak temel bilgilere ulaşılmıştır. Oyunların tarihi çok eskiye dayanmış olup nasıl çıktığı bilinmediği için araştırmanın sonucunda oyunların kaynağının anonim olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Being a cultural activity of the people of Kırıkkale, folk dances belong to a field where deep-rooted cultural patterns of the traditional community life are present. Therefore the characteristics, music, performance analyses, traditional choreography and traditional folk dancing outfits of the traditional folk dances performed in central Kırıkkale, are chosen as the thesis subject. Research conducted on the subject of Kırıkkale folk dances has been studied. Features determining the traditional style during the performance of Kırıkkale folk dances are gathered under the name of characteristics. The performances were evaluated in their natural environment by using the observation method during the field study and information about the region's dancing tradition has been gathered by using the interview method with the performers, considered“master performer”in the region, and with the region's musicians. The dances performed by the men in Kırıkkale City Center have been determined and examined by using the compilation method. The music of the dances has been recorded by the best musicians of the region and notated. A step and tune harmony has been created by matching the notated folk dancing music with the existing dancing steps in the region. The traditional dancing styles were made into a table by analyzing the dances. The articles and booklets about Kırıkkale until now have been determined and basic information has been gathered by consulting to the people who devoted their years to this subject. Since the history of the dances goes way back and nobody knows how it originated, the origin of these folk dances is determined to be anonymous at the end of our research.