Sağlık çalışanlarının cep telefonlarındaki bakteriyel patojenlerin izolasyonu ve antimikrobiyal duyarlılıkları
The bacterial pathogens isolated from mobile phones of health staff and their antimicrobial susceptibility
- Tez No: 448920
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Cep telefonu, kolonizasyon, nozokomiaal patojenler, sağlık çalışanı, Mobile phone, colonization, potential nosocomial, healthcare staff
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi çeşitli birimlerindeki görevlilerin katılımı ile yapılan bu çalışmada sağlık çalışanlarının kullandığı cep telefonlarındaki bakteriyel izolatları tanımlamayı ve antimikrobiyal duyarlılıklarını belirlemeyi amaçladık. 70 sağlık çalışanına ait cep telefonlarının kullanıldığı bu araştırmada; 7 (%10)'sini doktorlar, 28 (%40)'ini hemşireler, 26 (%37)'sını laboratuvar çalışanları ve 9 (%13)'unu klinik kat sekreterleri oluşturmakta. Bakteriyel üreme gösteren 66 adet cep telefonundan; Staphylococcus epidermidis 25 (%14.7), Micrococcus luteus/lylae 25 (%14.7), Tetradlar 24 (%14.1), Staphylococcus haemolyticus 12 (%7.1), Staphylococcus warneri 12 (%7.1), Kocuria rhizopyhila 9 (%5.3), Corynebacterium/Difteroid basiller 7 (%4.1), Kocuria rosea 7 (%4.1), Staphylococcus hominis 6 (%3.5), Staphylococcus capitis 5 (%3.0), Kocuria kristinae 5 (%3.0), Leuconostoc mesenteroides 5 (%3.0), Staphylococcus aureus 4 (%2.3), Enterococcus faecium 4 (%2.3), Acinetobacter baumanii 4 (%2.3), Kocuria varians 3 (%1.7), Acinetobacter radioresistens 3 (%1.7), Klebsiella pneumoniae 2 (%1.2), Staphylococcus saprophyticus 1 (%0.6), Staphylococcus xylosus 1 (%0.6), Staphylococcus lentus 1 (%0.6), Enterococcus gallinorum 1 (%0.6), Actinomyces 1 (%0.6), Pseudomonas aeruginosa 1 (%0.6), Morganella morgani 1 (%0.6), Alcaligenes faecalis 1 (%0.6) olmak üzere 26 farklı tür, 170 mikroorganizma izole edilmiştir. Çalışmamızda gram pozitif izolatlar Gentamisin, Moxaflaksasin, Kinopristin/Dalfopristin, Linezolid, Vankomisin, Tigesiklin, Nitrofurantoin'e %100 duyarlı, gram negatif izolatlar ise Seftazidim'e %100 dirençli bulundu. Bu sonuçlar sağlık sektörü çalışanlarının ellerinin çeşitli mikroorganizma türleri ile kontamine olabildiği, hastalara potansiyel bulaşıcı bakteriyel patojenlerin transferini önlemek için sağlık personelinin el yıkama ve dezenfeksiyon uygulamalarını yapmalarını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
In the current study, we aimed to identify bacterial isolates and tried to determine antimicrobial susceptibility from cell phones of health care staff at Mehmet Akif Inan Education and Research Hospital, in participation with officials in several departments. Seventy cell phones owned by several healthcare related people were included in the study. The staff included 7 (10%) physicians, 28 (40%) nurses, 26 (37%) laboratory technicians and 9 (13%) informatory secretaries at the hospital basement. Bacterial growth was documented in 66 cell phones: Staphylococcus epidermidis (n=25; 14.7%), Micrococcus luteus/lylae (n=25; 14.7%), Tetradlar (n=24; 14.1%), Staphylococcus haemolyticus (n=12; 7.1%), Staphylococcus warneri (n=12; 7.1%), Kocuria rhizopyhila (n=9; 5.3%), Corynebacterium/Difteroid basiller (n=7; 4.1%), Kocuria rosea (n=7; 4.1%), Staphylococcus hominis (n=6; 3.5%), Staphylococcus capitis (n=5; 3.0%), Kocuria kristinae (n=5; 3.0%), Leuconostoc mesenteroides (n=5; 3.0%), Staphylococcus aureus (n=4; 2.3%), Enterococcus faecium (n=4; 2.3%), Acinetobacter baumanii (n=4; 3%), Kocuria varians (n=3; 1.7%), Acinetobacter radioresistens (n=3; 1.7%), Klebsiella pneumoniae (n=2; 1.2%), Staphylococcus saprophyticus (n=1; 0.6%), Staphylococcus xylosus (n=1; 0.6%), Staphylococcus lentus (n=1; 0.6%), Enterococcus gallinorum (n=1; 0.6%), Actinomyces (n=1; 0.6%), Pseudomonas aeruginosa (n=1; 0.6%), Morganella morgani (n=1; 0.6%), Alcaligenes faecalis (n=1; 0.6%). 170 bacteria with 26 different species were isolated. In our study, gram positive isolates were 100 % sensitive to gentamycin, moxafloxacin, quinupristin/dalfopristin, linezolide, vancomycin, tigecycline, and nitrofurantoin, whereas gramnegative isolates were 100% resistant to ceftazidime. The results of the current study indicate that the hands of HCWs may be contaminated with various microorganisms species, we suggest to do the practice of hand-washing and disinfection in healthcare staff to prevent transfer of potentially infectious bacterial pathogens to in-hospital patients.