Helicobacter pylori gastritinde, çocuk ve yetişkinin klinik, histopatolojik ve immunhistokimyasal özellikleriyle karşılaştırması
Comparison of the clinical, histopathological and immunohistochemical characteristics of children and adults helicobacter pylori gastritis
  1. Tez No: 448949
  2. Yazar: EDA YÖRGÜÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER FULYA GÜLERMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: H. Pylori, FOXP3, IL-17A, çocuk, yetişkin, H. Pylori, FOXP3, IL-17A, children, adult
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Helicobacter pylori (H. Pylori) çocuklarda kronik aktif gastrit ve peptik ülser gelişiminde önemli rol oynar ve büyük oranda çocukluk çağında kazanılır. Bu mikroorganizma ile çocukluk çağında karşılaşma, yetişkin yaşlarda atrofik gastrit, gastrik adenokarsinom ve mukoza ilişkili lenfoid doku (MALT) lenfoması gibi ciddi hastalıkların gelişme riskini arttırır. Karsinojen bir bakteri olan H. Pylori'nin çocuklardaki bağışıklık tepkisinin iyi anlaşılması gerekir. Son yıllarda birçok hastalıkgrubunda T helper 17 (Th17) ve düzenleyici T (Treg) hücre grubunun etkileri incelenmiştir. Litetatürde H. Pylori ile ilgili bu konuda çok az sayıda çalışma vardır. İleriki yıllarda çocuklara yönelik etkili bir tedavi veya aşının geliştirilmesi bu konudaönemli bir adım olacaktır. Buna yönelik yaptığımız çalışmada, Çocuk Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Gastroenteroloji B.D. takip edilen 40 çocuk ve 40 yetişkin olgu çalışmaya alınmıştır. Vaka-kontrol çalışması olarak yapılan çalışmamızda mide dokusunda güncellenmiş Sydney Sistemi değerlendirilmesi ve Treg ile Th17 hücrelerinin belirteçleri olan FOXP3, IL-17A hücre sayılarına bakılmıştır. Ayrıca her olgu klinik izlem anketi ile değerlendirilmiştir. Çocuk ve yetişkinin klinik semptom ve belirtileri benzerlik göstermektedir. H. Pylori (+) olan olgularda FOXP3 ortalama değeri çocuk grubunda, yetişkin grubuna göre istatistiksel anlamlı yüksek, IL-17A ortalama değeriistatistiksel anlamlı düşük bulundu. IL-17A ve FOXP3 H. Pylori (+) olan çocuklarda ve yetişkinlerde H. Pylori (-) olanlara göre istatistiksel anlamlı yüksek saptandı. H. Pylori (+) çocuk grubunda bakteriyel yoğunluk ile IL-17A arasında istatistiksel anlamlı orta derece negatif kolerasyon, bakteriyel yoğunluk ile FOXP3 arasında istatistiksel anlamlı yüksek derece pozitif kolerasyon saptandı. Çocuklarda Th17/Treg dengesinin Treg'e doğru kaydığını görmekteyiz ki bu da persistan enfeksiyonlara yatkınlığını arttıran bir faktördür.
Özet (Çeviri)
Helicobacter Pylori (H. Pylori) plays a significant role in development of both chronic active gastritis and peptic ulcer in children and it is substantially acquired in childhood period. Confronted by that microorganism in childhood period increases risk of the development of serious diseases in adult such as atrophic gastritis, gastric adenocarcinoma and mucosa-associated lymphoid tissue lymphoma (MALT). Immunity response of H. Pylori that is defined as carcinogen bacteria in children should be well established. Effects of T helper 17 (Th17) and regulatory T cell (Treg) groups on various diseases have investigated in recent years. There are few studies in literature based on the relationship between that subject and H. Pylori. Development of a vaccine or effective therapy in children would be a great improvement in this subject.According to this, 40 children and 40 adult case whom are followed in Pediatric Gastroenterology and Adult Gastroenterology are taken into the study. Revised Sydney System evaluation and number of FOXP3, IL-17A cells which are the markers of Treg and Th17 are evaluated in stomach tissue in our case-control study. Also, every case is evaluated with clinical follow-up questionnaires. Clinical symptoms and findings of both children and adults were similar. Mean FOXP3 value of children were significantly higher, mean IL-17A values of children were significantly lower than adults in cases with H. Pylori (+). IL-17A and FOXP3 values were significantly higher in H. Pylori (+) children and adults, compared to H. Pylori (-) cases. Statistically significant moderate negative correlation is seen between bacterial density and IL-17A; statistically significant strong positive correlation is observed between FOXP3 and bacterial density in H. Pylori (+) children cases. Children Th17 / Treg balance, we see that proper registration of Tregs, which is a factor that increases the susceptibility to persistent infections.