Sıçan sırt derisinde denervasyonun ve mekanik germenin dermal skarlaşma üzerine etkisinin araştırılması
Research the effect on dermal scarring to applying mechanical stretch and denervation on rat back skin incisional scar
- Tez No: 448995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEKİN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Denervasyon, Hipertrofik skar, Keloid, Mekanik gerim, Denervation, Hypertrophic scar, Keloid, Mechanical Stretch
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Aşırı skarlaşma hastalarda hem fonksiyonel hem de estetik yakınma oluşturur. Bu durumların patogenezi hakkındaki bilgilerimiz halen yetersiz olduğundan güncel tedavi yöntemlerinin etkinlikleri kısıtlıdır. Mekanik gerimin skar arttırıcı etkisi bilinmekle birlikte bunu hangi yolaklar üzerinden sağladığı tam olarak anlaşılamamıştır. Çalışmamızda sıçan sırtında insizyonel skar oluşturacağımız cilt bölgesinin denerve edilerek ve edilmeden, bu bölge cildine uygulanacak mekanik germenin dermal skarlaşma üzerine etkisini karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 8-10 haftalık, 250-300 gr ağırlıklarında toplam 40 adet dişi Wistar Albino cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar 4 eşit gruba bölündü. Grup 1; sadece insizyonel skar modelinin oluşturulduğu kontrol grubu, grup 2; denervasyon yapıp insizyonel skar oluşturulan sıçan grubunu, grup 3; insizyonel skara mekanik gerim uygulanan grup ve grup 4 ise; denervasyon yapılıp oluşturulan insizyonel skar modeline mekanik gerim uygulanan gruptur. 28. gün sonunda hayvanlar sakrifiye edilerek skar dokuları, çevresinde en az 3 mm intakt cilt bölgesi içerecek şekilde toplandı. Toplanan örnekler histoloji laboratuarında enflamatuar hücre sayısı, stereolojik skar hacmi hesabı, sinir liflerinin sayısı ve n-GF ekspresyonu açısından incelendi. Bulgular: Çalışmamızın sonucunda; 2. gruptaki hayvanlarda diğer gruplara göre anlamlı skar hacmi küçüklüğü saptandı. 4. gruptaki hayvanlarda diğer gruplara göre birim alana düşen enflamatuar hücre yoğunluğu anlamlı olarak fazla olarak bulundu. S-100 ve n-GF ekspresyonu açısından değrelendirildiğinde ise; epidermisteki sinir sonlanmaları açısından 3. ve 4. gruplardaki yoğunluğun diğer gruplardan fazla olduğu saptandı. Sonuç: Çalışmamızda literatürde ilk defa hem mekanik gerimin hem denervasyonun ayrı ayrı skar oluşum etkilerini hemde bunların skar son şekli açısından birbirleriyle olan etkileşimini inceledik.
Özet (Çeviri)
Aim: Excessive scarring causes both functional and aesthetic symptoms in patients. Current therapies for excessive scarring are ineffective because of limited understanding into the pathogenesis of the underlying this process. Although it is known mechanical streching promoted excessive scarring but it is not completely understood that which pathways provides this effects. It is unknown that effect of excessive scarring create sensorial denervation on mechanical loading skin area. In this study, we aimed to evaluate comparison of effect on dermal scarring to applying mechanical stretch on denerve or not denervating incisional scar on rat back skin. Material and Method: 8-10 weeks old, 250-300 g weighted, 40 wistar albino female rats were separated to four groups (n=10). This Groups; group 1; so that the control group (only create skin incision), group 2; that apply only denervation, group 3; that apply only mechanical loading and group 4; that apply to denervation and mechanical loading. At last after day 28 we were sacrificed all rats and harvested scar samples with 3 mm intact skin around the scar tissue. Scar samples compared to inflammatory cell density, stereological scar volume measurement, number of nerve fibers and density (immunohistochemistry), n-GF expression. Results: We determined that significantly smaller scar volume in the 2nd group than the other groups in the present study. The inflammatory cell density was increased in group 3 significantly compared to other groups. İmmunoreactive n-GF positive nerve fibers dansity were increased in groups 3 and 4 in epidermis. Conclusion: In our study, we demonstrated that make mechanical loading and denervation individually and combined effects of scarring for the first time in the literature.