Diyabetik olmayan, böbrek fonksiyon testleri normal hipertansif bireylerde 25 OH vitamin D düzeyinin kantitatif proteinüri ve sirkadiyen kan basıncı değişikliği ile ilişkisi
The relation of 25 oh vitamin D levels in non-diabetic, hypertensive individuals with normal kidney function test with quantitative proteinuria and circadian blood pressure change
- Tez No: 449006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH İNAL, PROF. DR. MUHAMMET CEM KOÇKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, 25 hidroksi vitamin D, proteinüri, sirkadiyen kan basıncı değişikliği
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Vitamin D eksikliği ve proteinüri ilişkisi, her ikisinin de önemli bir sağlık sorunu olmasından dolayı araştırılmaya gidilmiştir. Çalışmalardan elde edilen bilgilere göre diyabetik nefropatili hastalarda vitamin D eksikliği albuminüri patogenezi ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada amacımız diyabetik olmayan, böbrek fonksiyon testleri normal hipertansif bireylerde 25 OH vitamin D düzeyinin kantitatif proteinüri ve sirkadiyen kan basıncı değişikliği ile ilişkisi olup olmadığını araştırmaktır. Diyabetik olmayan, böbrek fonksiyon testleri normal, hipertansif bireyler 25 OH vitamin D düzeyi 15 ng/mL'nin altında (1.grup), 25 OH vitamin D düzeyi 15 ng/mL dahil ve üstünde (2.grup) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Iki grup arasında parathormon, kalp atım hızı, trigliserit, sigara tüketimi ve proteinüri arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. 1.grup'da proteinüri 85.96 ± 30.21 iken, 2. grupta 77.63 ± 30.66 olarak sonuçlanmıştır. Sonuç olarak 25 OH vitamin D düzeyi 15 ng/mL'nin altında mikroprotein kreatinin oranı daha yüksek çıkmıştır. Yapılan korelasyon analizinde 25 OH vitamin D düzeyi arttıkça proteinüri azalmaktadır. Lineer univariate analizde tek başına anlamlı olduğu halde, bu anlamlılık yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve sigaranın dahil olduğu multivariate analizde kaybolmaktadır. Bu nedenle 25 OH vitamin D 'nin vücut kitle indeksi, yaş, cinsiyet, sigara tüketiminden bağımsız etkinliği var denemez. Sonuç olarak 25 OH vitamin D düzeyi 15 ng/mL'nin altında kantitatif proteinüri daha yüksek çıkmıştır. Diyabetik olmayan, böbrek fonksiyon testleri normal olan hipertansif bireylerde proteinürinin kronik böbrek yetmezliğine gidişte önemli bir gösterge olduğunu bilmekteyiz ve çalışmamızda 25 OH vitamin D'nin eksikliğinde (< 15 ng/ML) proteinüri düzeyinin arttığı gösterilmiş olup bu da hipertansif bireyde 25 OH vitamin D replasmanı ile proteinüri düzeyinin azaltılabileceği konusunda yeni araştırmalara yön verebilir.
Özet (Çeviri)
The relationship between vitamin D deficiency and proteinuria is investigated due to their existence as major health problems. Based on the information obtained from the studies, vitamin d deficiency in patients with diabetic nephropathy is associated with the pathogenesis of albuminuria. Our aim in this study is to investigate whether 25 OH vitamin D levels in hypertensive individuals with normal renal function tests are correspondent with quantitative proteinuria or circadian blood pressure changes or not. In hypertensive individuals who are neither diabetic nor have altered kidney function tests are grouped as 25 OH vitamin D levels below 15 ng/ml (group 1) and equal to 15 ng/ml or above (group 2).