Tonsillektomi yapılan hastaların NLO ve TLO değerlerinin sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırılması
Comparision of NLR and TRL values between childreen who underwent tonsillectomy and healthy control group
  1. Tez No: 449009
  2. Yazar: MEHMET ALİ YORULMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tonsillektomi, nötrofill lenfosit oranı, trombosit lenfosit oranı, Tonsillectomy, neutrophil to lymphocyte ratio, trombocyte to lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Tonsillektomi Yapılan Hastaların NLO ve TLO Değerlerinin Sağlıklı Kontrol Grubuyla Karşılaştırılması Lökosit hücreleri arasındaki oranlar özellikle nötrofil ve lenfositin toplam sayıya oranı uzun yıllardır bilinmesine rağmen son yıllarda nötrofil/lenfosit oranı (NLO) ve trombosit/lenfosit oranı (TLO) pek çok makalede araştırma konusu olmuştur. NLO ve TLO'nun özellikle enfeksiyonlarda ve malignitelerde prediktör veya prognostik faktör olarak kullanılabileceği iddia edilmektedir. Bu bilinen enflamasyon nedenleri dışında NLO periferik fasiyal paralizide, FMF'de, kolesteatomda ve adenoid vejestasyonunda araştırılmıştır. Biz de çalışmamızda tonsillektomi yapılan hastalarda NLO ve TLO değerlerini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamızda 2012-2016 yılları arasında kronik tonsillit nedeniyle tonsillektomi yapılan 200 erkek çocuk araştırmaya dahil edildi. Hastalar arasından özellikle primer şikayeti kronik tonsillit olan hastalar çalışma grubu olarak değerlendirmeye alınmıştır. Aynı dönemde üroloji ve çocuk cerrahisi kliniklerinde sünnet yapılmış yaşları uyumlu 100 sağlıklı çocuk kontrol grubu olarak değerlendirildi. Bu hastaların tam kan sayımı değerleri dosyalar taranarak retrospektif olarak elde edildi. Tespit edilen NLO ve TLO değerleri birbirileriyle karşılaştırıldı. Çalışmamızda iki grup arasında yapılan karşılaştırmada yaşlar benzerlik göstermekteydi. İki grup arasında toplam lökosit sayısı, nötrofil sayısı, trombosit sayısı, RDW değeri açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. NLO ve TLO çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Lenfosit düzeyleri yönünden çalışma grubu kontrol grubuna kıyasla daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak tonsillektomi yapılan hastalarda NLO nun kontrol grubuna göre yüksek olduğu tespit edilmiştir. Akut enfeksiyonlar ve onkolojik hastalarda görülen nötrofil artışına sekonder NLO yüksekliğinin tersine, çalışmamızda NLO yüksekliğinin lenfosit değerlerindeki rölatif azalmaya bağlı olduğunu tespit ettik. Benzer olarak TLO yüksekliğinin trombosit sayısındaki artış değil, lenfosit sayısındaki azalmaya bağlı olduğunu gözlemledik. Diğer çalışmalar da göz önünde bulundurulduğunda tonsillektomi yapılan hastalarda elde ettiğimiz 1.48 değerinin mutlak bir parametre olamayacağını ancak rölatif bir endikasyon parametresi olabileceği kanaatine vardık.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparision of NLR and TLR Values Between Childreen Who Underwent Tonsillectomy and Healthy Control Group Though the ratio between WBC, particularly the ratio of neutrophils and lymphocytes among the whole WBC number are well-known over years, in recent years NLR and TLR have been the research topics in most of the articles. It is claimed that NLR & TLR can be used as predictive or prognostic factor in some infections and malignancies. Beyond the known inflammation causes, NLR was investigated in some interesting entities like facial paralysis, FMF, cholestetaoma and adenoid vegetation. In this study we aimed to compare NLR and TLR in patients who were undergone tonsillectomy with healthy control group. Two hundred male children on whom tonsillectomy was performed due to chronic tonsillitis between 2012 and 2016 were included into the study. In particular the patients with primarily chronic tonsillitis not tonsillar hypertrophy, were picked up among the patients for the study. Hundred healthy children who underwent circumcision operation in the urology and pediatric surgery department were picked up as control group, in the same period. The complete blood count values were obtained by investigating the files of each patients, retrospectively and determined NLR and TLR values were compared. Both groups were similar regarding the age when compared. There is no statistically significant difference between two groups in terms of total WBC, neutrophil, platelet number, RDW value. NLR and TLR were found to be significantly higher in the study group compared to the control group. It is determined that lymphocyte levels are significantly lower in the study group compared to the control group. Consequently, NLR was found to be higher in patients with tonsillectomy compared to control group. In contrast to increase of NLR secondary to number of neutrophils increase those seen in acute infections and malignancies, it was determined that the increase of NLR is related with the relative decrease of lymphocyte. Similarly,it was observed that the rise in TLR is related with the decrease of lymphocyte not the increase of thrombocyte. Moreover, when taken in consideration of the other studies, the value of 1.48 determined in the study can not be absolute value for the surgery indication but instead can be a relative parameter.